Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya Merkez Bankası'nın beklenmedik biçimde faiz oranlarını artırması ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in enflasyonun büyümeye karşı ciddi risk oluşturduğunu açıklamasıyla Asya'daki birçok Borsa geriledi.

MSCI Gelişmekte olan piyasalar endeksi ufak değişiklikle 1,134.05 oldu. Endekste düşen her 108 hisse karşısında 91 hisse değerlendi. Hindistan'ın Bombay Borsası Sensitive Endeksi yüzde 1.4 gerilerken, Filipin borsası yüzde 0.4 değer kaybetti. Thai borsaları ise yükseldi. Çin, Tayvan, Güney Kore, Malezya ve Vietnam'da yeni yıl tatili nedeniyle piyasalar işlem yapmıyor.

Hindistan'ın en büyük traktör üreticisi Mahindra & Mahindra Ltd., yüzde 3.6 değer kaybederek 4 aydan fazla sürenin en düşük seviyesine yöneldi. Endonezya'nın en büyük bankası PT Bank Mandiri, enflasyonun 21 ayın zirvesine çıkmasının ardından Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 0.25 puan artırmasıyla yüzde 1.6 düştü.

Manila'daki Macquarie Group Ltd.'de analist olan Alex Pomento, "Yüksek enflasyon tüketimi zayıflatabilir. Bazı yatırımcılar tüketici bağlantılı hisselerdeki pozisyonlarını azaltıyor. Çünkü yüksek enflasyon nedeniyle harcamalar azaldığında ilk onlar etkilenecek" dedi.

Endonezya Merkez Bankası bugünkü açıklamasında, 2008'den beri ilk kez gerçekleşen faiz artırımı kararının enflasyon beklentileri nedeniyle alındığını belirtti. Banka, enflasyon beklentilerinin artma sebebi olarak değişken gıda fiyatlarını ve petrol fiyatlarının da dahil olduğu küresel emtia fiyatlarındaki artışı gösterdi.