Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamada, Eurochambres Başkanlık Divanı toplantısına katılmak üzere Brüksel'e giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Christoph Leitl ile Avusturya'daki Türk girişimcilere yeni haklar kazandıracak ortak bir deklarasyona imza attığı kaydedildi.

Deklarasyonla, Avusturya'da yerleşik girişimcilerin, Avusturya veya Türk vatandaşı olmalarına bakılmaksızın, Avusturya Ticaret ve Sanayi Odaları seçimlerinde aday olabilmesi ve seçimlerde oy kullanabilmesinin önü açılıyor.

Deklarasyonun mevzuattan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir girişim olduğuna işaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım süreci ve Avusturya'nın pozisyonu göz önünde tutulduğunda, imzalanan metnin, iş dünyasının bütünleşme noktasında geldiği aşamayı ortaya koyması açısından son derece önemlidir. Deklarasyonu hayata geçirebilirsek Avrupa'da ilk kez girişimci Türk vatandaşları, oda seçimlerine girme hakkını elde edecek'' ifadesini kullandı.

Avusturya genelinde Türk veya Türk asıllı Avusturya vatandaşlarınca işletilen 4 bin şirket faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 300 milyon Euro'uk ciroya sahip bu işletmelerde 20 bin kişi istihdam ediliyor. Türk şirketleri ağırlıklı olarak gıda ve perakende sektöründe yoğunlaşıyor.