Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki iktidar karşıtı eylemler ve gıda fiyatlarındaki rekor seviyedeki tırmanış, gelişmekte olan ülke Borsaları yatırım fonlarında rekor seviyede çıkışa sebep oldu. Gelişmekte olan ülke borsalarında, ülke dışına akan yatırım fonları, geçtiğimiz hafta, en büyük haftalık çıkış kaydedildi.

Mısır'daki olaylar ve gıda fiyatlarının yeniden tırmanışa geçmesi, enflasyonist baskıları canlandırdı. Bank of America Merrill Lynch'in raporuna göre, 2 Şubat'ta sonlanan hafta içinde yatırımcılar, gelişmekte olan ülke borsalarındaki yatırım fonlarından 4.6 milyar dolar para çekti. Gelişen ülke borsalarından toplam çekilen miktar ise 7.2 milyar dolarla, Ocak 2008'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Morgan Stanley'nin 1 Şubat'ta yayınladığı raporda, hızla gelişmekte ülkeler borsalarında yer alan hisse senedi ve hedge fonu cinsinden yatırım fonlarındaki azalmaya dikkat çekildi. MSCı Gelişmekte olan piyasalar endeksi, Brezilya'dan Macaristan ve Endonezya'ya kadar, birçok ülkenin faizlerini yukarı çekmesi sonucunda, bu yıl yüzde 1.5 değer kaybetti. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yapılan eylemler ise, son iki hafta içerisinde dünyanın en büyük buğday ithalatçısı ülkede 300 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin de yaralanmasına sebep oldu.

Londra'daki RBC Capital Markets'ın stratejistlerinden Nigel Rendell, gelişmekte olan piyasalarda hızlı kazanç sağlamaya çalışan yatırımcıların şimdi hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Massachusets'taki EPFR Global ve IMF'nin verilerine göre, yatırımcılar geçtiğimiz sene boyunca, ortalama yüzde 7.1 büyüyen gelişmekte olan ülkelere toplamda 90 milyar dolar değerinde sermaye aktardı. MSCI Gelişmekte olan piyasalar endeksi 2010'da yüzde 16 yükselirken, Endonezya'nın Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 46 oranında prim yapmıştı.