Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

LONDRA (A.A) - 07.02.2011 - İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, "Arap ülkelerinin, Avrupa'nın yardımıyla, Türk tipi bir siyasi çoğulculuk ve ekonomik gelişme yönünde evrim geçirmesinin imkansız olmadığını" yazdı.

Gazetenin "Avrupalıların Arap tarihiyle randevusu" başlıklı başyazısında, AB'nin Arap dünyasının özgürleşmesine yardım etmesi gerektiği savunuluyor ve şöyle deniliyor:

"Özgürlüğe giden yolda sıklıkla hoş olmayan sapmalar olur. Aşırı milliyetçilik, ekonomik sıkıntılar, sınır çatışmaları ve hatta iç savaş. Ama Avrupa, bu yolun sonunda yatan ödülü gözden kaçırmamalı. Bu da Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yönetimlerin halklarına en sonunda saygıyla davrandığı, komşularla çok daha güven dolu ve yapıcı bir ilişki."

Financial Times, bu anlamda Türkiye'nin model olabileceğini belirtiyor. Türkiye'yi gelişen bir demokrasi ve değerli bir bölgesel ortak olarak tanımlayan gazete, şu yoruma yer veriyor:

"Belli bazı AB hükümetlerinin, Türkiye'ye tam üyelik verilmesini reddetmesi aptallık mı yoksa mantıklı bir gerçekçilik mi bu tartışılabilir. Ancak Tunus ve Mısır gibi girişimci bir orta sınıfa sahip Arap ülkelerinin, Avrupa'nın yardımıyla Türk tipi bir siyasi çoğulculuk ve ekonomik gelişme yönünde evrim geçirmesi kesinlikle imkansız değil."