Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Necati Uyar, yazılı açıklamasında, söz konusu kanunun, İller Bankası Genel Müdürlüğünü ortadan kaldırarak anonim şirkete dönüştürdüğünü, böylece bankanın özelleştirilmesinin de altyapısının oluşturulduğunu belirtti.

Yasayı, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kurumlarından biri olan İller Bankası Genel Müdürlüğünün tüketilmesine giden sürecin başlangıç adımı olarak nitelendiren Uyar, bunun, kentleşme adına ülkenin sahip olduğu en önemli kurumsal teknik birikimin de ortadan kaldırılması anlamına geldiğini ifade etti.

İller Bankasının cumhuriyetin ilk yıllarında doğrudan Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurulduğunu hatırlatan Uyar, şunları söyledi:

''1945 yılında işlev ve yetki alanları belediyelerin yanı sıra köyler ve il özel idarelerini de kapsayacak biçimde genişletilen ve İller Bankasına dönüşen bankanın gerçek sahipleri yerel yönetimlerdir. Yasa ile İller Bankasının sahip olduğu, belediyelerin ve il özel idarelerinin finansman ihtiyacının karşılanması, bu idarelerin sınırları içinde yaşayan halkın mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projelerin geliştirilmesi, bu idarelere danışmanlık hizmeti verilmesi, teknik içerikli kentsel projeler ile altyapı ve üstyapı işlerinin yapılmasına yardımcı olmak konularındaki kamusal yatırımcı anlayış terk edilmektedir.

Yasa ile kurum personeline yönelik yapılan düzenlemelerle, ülkemizin en önemli teknik kurumsal birikimi ortadan kaldırılmakta, dağıtılmakta, yok edilmektedir. İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun, yerel yönetimleri küresel sermaye önünde diz çöktürür.

Yasa ile İller Bankası personeli, çalışma garantisi 2 yıl ile sınırlı bir sözleşmeli statüde çalışmaya zorlanmaktadır. Uzun yıllar ülkemiz kentleri için hizmet üretmiş, ciddi bir deneyim ve uzmanlığa sahip birikimli teknik personelin iş güvencesi ortadan kaldırılmaktadır.''