Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 08.02.2011 - Sümerbankın zarara uğratılmasına ilişkin davada, haklarında kurulan hüküm Yargıtayca bozulan bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 sanığın, yeniden yargılanmasına başlandı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hayyam Garipoğlu, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk katılırken, Cengiz Biçer duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, bozma kararına ilişkin diyecekleri sorulan sanıklar, Yargıtayın kararına uyulmasını istedi.

Hayyam Garioğlu'nun avukatı Orhan Kaya da müvekkili hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatı Nihan Eratik, davayla ilgili müdahillikten çekildiklerini ifade ederek, konuya ilişkin dilekçeyi mahkemeye sunduklarını belirtti.

TMSF'nin müdahillik sıfatının kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, tüm sanıkların Yargıtayın bozma kararına karşı diyecekleri sorulduktan sonra bozma ilamına uyulup uyulmayacağı hususunun karara bağlanmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanık Hayyam Garipoğlu hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını bugünden başlayarak bir sonraki duruşma tarihi olan 15 Marta kadar kaldırılmasına karar verdi.



-DAVANIN GEÇMİŞİ-



Sümerbankın zarara uğratılmasına ilişkin yapılan yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 1 Haziran 2005 tarihinde Hayyam Garipoğlu'nu, ''zimmet'' suçundan 20 yıl hapis ve 107 milyon 168 bin 868 YTL, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 416 bin 666 YTL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, bankanın 42 trilyon 867 milyar 539 milyon lira zararının da Garipoğlu'ndan tazminini hükme bağladı.

Davanın 15 sanığını ''zimmet' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 1 yıl 8 ay ile 13 yıl 9 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptıran mahkeme heyeti, diğer 36 sanıktan bazılarının beraatine, bazılarının da haklarındaki davanın zaman aşımından düşmesine hükmetti.

Bu kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu hakkındaki hükmü esasa girilmeden usuli eksiklikler nedeniyle bozdu.

Dönemin Sümerbank Genel Müdürü Cengiz Biçer'e ilişkin ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçlarından verilen 13 yıl 9 ay hapis ve 34 trilyon 162 milyar 734 milyon lira ağır para cezası ile bankadan kredi kullanarak ''zimmet'' suçunu işledikleri belirtilen şirket sahipleri Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç hakkında verilen 11 yıl 8'er ay hapis ile toplam 14 trilyon 289 milyar 886 milyon lira ağır adli para cezalarının da usul yönünden bozulmasına karar veren Yüksek Mahkeme, ''Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık'' suçundan mahkum olan bankanın eski yönetim kurulu üyeleri Fahri Bahçıvanoğlu ve Metin Berk hakkında da verilen 1 yıl 11 ay 10'ar günlük hapis cezalarını da usul eksiklikleri nedeniyle bozulmasına karar verdi.

Yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme heyeti 29 Ocak 2007 tarihli duruşmada, Hayyam Garipoğlu'nu, ''bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık'' suçundan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis ve 260 bin 400 YTL adli para, ''ihtilasen zimmet'' suçundan da 12 yıl 11 ay 16 gün hapis ve 1 milyon 525 bin 421 YTL adli para cezasına mahkum etti.

Mahkeme heyeti, Garipoğlu hakkındaki yakalama emrinin ise 1 milyon YTL nakdi kefalet karşılığında kaldırılmasına hükmetti.

Sanıklar Cengiz Biçer, Ali Resul Ergeç ile Cem Feridun Yeşil'in de bir firmaya kullandırılan kredilere ilişkin olarak ''ihtilasen zimmet'' suçundan 7 sene 5 ay 10'ar gün hapis ve 1 milyon 525 bin 421'er YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Metin Berk'in ise ''ihtilasen zimmet'' suçundan 6 sene 8 ay hapis ve 387 bin 240 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, Fahri Bahçivanoğlu hakkındaki davanın ise zaman aşımı süresi dolduğu için ortadan kaldırılmasını kararlaştırdı.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi yeniden yaptığı inceleme sonucunda aldığı 11 Kasım 2010 tarihli kararında, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtildi.

Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu kaydedildi.

Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk hakkındaki hükmü ise çeşitli nedenlerle bozdu.