Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransız buğdayının fiyatları Amerikan buğdayı karşısında neredeyse 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Rekor kıran gıda fiyatlarının, artan protestoları sonlandırmak isteyen Kuzey Afrika ülkelerinden gelen talebi canlandırmasıyla buğdayın daha da prim yapması bekleniyor.

Paris merkezli Agritel'de danışman olan Gautier Le Molgat, ithalatçıların   buğdayın tonuna Paris NYSE Euronext Borsasında Chicago Board of Trade'den yüzde 20 daha fazla ödediklerini söyledi. Fransa'nın ana buğday terminali olan ve Cezayir, Mısır ile Fas'a nakliyat yapan Rouen'de sevkiyatların 2 ayın en yüksek seviyesinde olduğu belirtildi.

Fransa merkezli Offre et Demande Agricole'de analist olan Alexandre Marie, dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından olan Cezayir'in gıda güvenliğini tehlikeye atmayacağını belirterek, stoklara acil ihtiyaç duyulduğunda coğrafi konumun belirleyici olduğunu dile getirdi. 

Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da geçen ay başlayan protestolar sonucu Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, 23 yıllık iktidarının ardından devrilmiş, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise Eylül ayında koltuğunu bırakacağını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler'e göre, bu bölgelerdeki ayaklanmaları gıda fiyatlarında geçen ayki rekor yükseliş tetikledi.

Londra'daki Rakobank'ta tarım araştırma bölümü başkanı Luke Chandler, "Fransız buğdayının primi 10 yıllık ortalamanın 3 katı üzerinde ve çiftçiler Temmuz'da hasat zamanına başlayana kadar da yükselişini sürdürebilir" dedi. Prim, Kasım ayında ve geçen hafta yeniden yüzde 21'i aştı.