Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra Borsası'nın Toronto Borsası operatörü TMX'i 3,2 milyar dolar bedelle satın almak üzere anlaşmasının ardından, Alman Deutsche Börse'nin, New York Borsası Euronext'i satın almak için görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerde ilerleme kaydedildiği açıklandı.

Deutsche Börse-NYSE Euronext'in birleşmesi hâlinde, LSE-TMX ortaklığını da geride bırakacak ve dünyanın kazanç ve kâr bakımından en büyük borsası olacak. Birleşmenin şirketlerin maliyetlerini yılda 300 milyon Euro kadar düşürebileceği söyleniyor. Dünyada borsaya kote olan şirketlerin yüzde 28'ini içine alan ve bu şirketlerin 15 trilyon dolarlık değerini de kapsayacak bir birleşmesi de bahsi geçen konular arasında yerini alıyor. Ortaklık aynı zamanda piyasa değeri bakımından da Hong Kong Borsası'nın ardından dünya ikinciliği tahtına oturacak.

Deutsche Börse'nin değeri 15.3 milyar dolarken, NSE Euronext ise 8.7 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Ard arda gelen borsa ortaklıkları haberleri adeta borsalar arasındaki yarışa işaret ediyor. Finansal krizle birlikte büyük hasar alan ve yeni toparlanan borsalar, birleşerek regulatörlerin yeni düzenlemelerine karşı da güç birliği yapmış oluyor.

Yıllardır ismi aynı şekilde geçen lider borsalar değişerek, yeni küresel liderler ortaya çıkacak gibi görünüyor. Almanya Borsası'nın danışmanlığını Deutsche Bank ve JP Morgan; NYSE Euronext'inkini ise Perella Weinberg Partners yürütüyor

Birleşmenin ardından oluşacak  şirketin New York ve Frankurt'ta olmak üzere iki yönetim merkezi olacak. Şirkette Deutsche'nin payı yaklaşık yüzde 60 olacak, geri kalan pay ise NYSE'e ait olacak.

210 yıllık borsa operatörü Londra Borsası ise Toronto Borsası operatörü TMX’i 3,2 milyar dolar bedelle satın almak üzere anlaştı. Birleşme, her iki grubun yönetim kurulunca oy birliğiyle kabul edildi.

Satın almanın ardından iki şirketin birleşmesiyle oluşacak yeni şirkette lse’nin payı yüzde 55, TMX’in ise yüzde 45 olacak.

Birleşmenin ardından yeni grubun, yaklaşık değeri 5,8 trilyon dolar olan 6 bin 700’den fazla şirketle  büyük bir listeyi oluşturacağı düşünülüyor.

Birleşmenin ikinci yılında grup, 56 milyon dolar tasarruf yapmayı bekliyor.