Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'yi sert eleştiriler yönelten raporda, fonun ABD ve İngiltere'nin az düzenlemeli mali politikaları taraftarlığından ötürü, küresel krizin baştan belirti ve risklerini görmediğine yer verildi.

Kuruluş, IMF'nin krizin birbirine bağlı sorunlarını görmekte çok geç kaldığını belirtti. İzleme kuruluşu, 2008'in sonu itibariyle IMF yönetiminin ABD'nin krizi önlemiş olduğu ve en kötü dönemin geride kaldığı konusunda emin konuşmuş olduğunu yazdı.

Raporda, "IMF'nin yükselen riskleri doğru analiz etme konusunda başarısızlığı, gelişmiş ekonomilerin finansal krize sebep olamayacağı yönündeki yanlış tezden kaynaklandı ve sonuçları da kötü oldu" ifadelerine yer verildi.

IMF'nin analizinin ve ekonomik modellemelerinin geleneksel makroekonomik yaklaşımlardaki yanılgılardan ötürü başarısız olduğuna dikkat çeken kuruluş, ABD ve İngiltere'nin böyle büyük krizlere sebep olmasının bir şok etkisi yarattığını söyledi.

Dünya ekonomisindeki zaafları görmekte gecikmesine rağmen IMF, son zamanlarda küresel dengesizlikleri çözmek ve krizin habercisi olabilecek sistemler geliştirmek üzere çalışmalar yapıyor.