Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'da hükümet karşıtı protestoların tırmanma ihtimalinin Orta Doğu'daki ham petrol stoklarına zarar verebileceğine dair endişelerle petrol New York'ta altın gün içerisinde ilk kez yükseldi.

Protestocuların yarın Kahire'de yeniden toplanacağına dair duyumla vadeliler yüzde 0.4 kadar yükseldi.

Çin para birimi yuanın dolar karşısında 17 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının dünyanın ikinci en büyük ham petrol tüketicisi olan ülkede emtia alımını daha ucuz hale getirmesiyle fiyatlar yükseldi.

Hong Kong merkezli Mirae Asset Securities'de enerji araştırmalar bölümü başkanı olan Gordon Kwan, "Süveyş Kanalı'na dair endişeler biraz azaldı ancak Mısır'da bir devrim söz konusu olursa herşey mümkün" dedi. Asya para birimlerinin Amerikan doları karşısında yükseldiğini söyleyen Kwan, bunun sadece petrolü değil diğer emtiaları da etkilediğini söyledi.

Mart kontratın varili, Nymex elektronik işlemlerde 36 sent artışla 87.07 dolar oldu ve Singapur'da 87.02 dolardan işlem gördü. Dün kontrat 23 sent düşüşle 86.71 dolar olarak 27 Ocak'tan beri en düşük seviyeye indi. Fiyatlar, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 17 daha yüksek.

New York vadelilerindeki kazançlar Londra'daki Brent tipi ham petrolün kazançlarını geride bıraktı. Fark, dün 15.11 dolar iken, bugün ise 15.01 dolar oldu.

ICE Futures Europe'ta Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili 28 sent veya yüzde 0.3 kazançla 102.10 dolar oldu. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı ise 32 sent yükseldi ve 102.64 dolar/varil oldu.

Bloomberg'in Enerji Bakanlığı verilerini kullanarak yaptığı hesaplara göre, küresel petrol sevkiyatının yaklaşık yüzde 3.5'u Mısır yoluyla Süveyş Kanalı'ndan ve Sumed boru hattından yapılıyor.

Bu arada Çin para birimi yuan, yüzde 0.08'lik artışla dolar başına 6.5888 olarak 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı.