Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ekonomilerle yükselen doların alternatif yatırım aracı olan altına talebi azaltacağına dair spekülasyonla Londra'da altın fiyatları geriledi.

Bloomberg'in araştırmasına göre, Avrupa ve Amerika'da imalat sanayinin ekonominin büyüdüğünü göstermesiyle birlikte ABD'de bugün açıklanacak raporda işsizlik başvurularının geçen hafta düşmüş olması bekleniyor. MSCI Dünya Endeksi, 8 Şubat'ta 29 ayın zirvesine çıkmıştı.

Londra'daki Fairfax IS'in analistleri bugünkü bir raporda, güçlenen doların metal fiyatlarına olumsuz yansıdığını belirtti. Raporda, "Ekonomik görünümdeki iyileşme, yatırımcıların önümüzdeki aylarda yüksek getirili varlıklara yöneleceğini ve böylece talebin azalacağını işaret ediyor" ifadelerine yer verildi.

Spot altının onsu, Londra'da 6.20 dolar veya yüzde 0.5 kayıpla 1,357.45 dolar oldu. Nisan vadeli metal, New York Comex'te yüzde 0.6 daha düşük seviye olan 1,357.80 dolardaydı.

Ekonomik toparlanmanın hızlanmasının metale olan talebi azaltacağına dair işaretlerle külçe altın bu yıl yüzde 4.5 geriledi. Geçtiğimiz yıl artan enflasyon ve para birimlerinin değer kayıpları, fiyatların yüzde 30 yükselmesini sağlamış ve metal, Aralık'ta 1,431.25 dolarla rekor kırmıştı.

Sydney'deki Investec Bank'ta trading müdürü olan Darren Heathcote, güvenli liman talebinin düştüğünü belirterek, yine de hala metalde dikkat çeken bir düşüş olmadığını söyledi.