Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bankalar Çin para birimi yuan ile işlemlere başlamak için hazırlıkları artırıyor. Sektörde TL-yuan işlemlere geçişte Akbank ve İş Bankası'nın ardından HSBC Türkiye ve Türkiye Ekonomi Bankası'nın adını duymuştuk. Son olarak Bank Asya da yuan hesabı açılması konusunda adım attı.

Bankalar Çin para birimi yuan ile işlemlere başlamak için gaza bastı. Türkiye’nin 2010'da Çin’e ithalatının yüzde 35, ihracatının ise yüzde 41 artması, bankaların TL-yuan işlemlerine olan iştahını kabarttı.

Çin ile Türkiye arasındaki ticari işlemlerin ülke yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik olarak ekim 2010'da Akbank adım atmıştı. Akbank ve China Development Bank karşılıklı yuan ve TL hesapları açarak, Çin ile Türkiye arasındaki ticari işlemlerin iki ülke yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik destek sağlayacağını duyurmuştu.

HSBC Türkiye de Çin para birimi yuan ile yapılan dış ticareti geliştirmek üzere yuan biriminden ödeme işlemlerini, Türkiye’de başlatmayı planladığını açıklamıştı. Türkiye Ekonomi Bankası ise Ocak ayında Çin'le ticari ilişkilerin Türk Lirası ve yuan bazında yürütülmesi konusunda Bank of China ile anlaşma imzalayarak Çin yuan’ıyla işlem yapmaya başladığını duyurdu. İş Bankası da Ocak ayında yuanla Döviz tevdiat hesabı açtığını duyurdu.
 
Edindiğimiz bilgilere göre Bank Asya da yuan ile işlemlere başlamak için hazırlıklara başladı. Yuan hesabı açılması konusunda adımlar atmaya başlayan Bank Asya, bu konudaki sistemsel alt yapısını tamamlanmak üzere.

Pınar Sungur (psungur@bloomberght.com)