Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 10.02.2011 - Renault, Renault 2016 – ''Drive the Change'' planını açıkladı. Grubun büyümesinin sağlanması ve sürekli olarak nakit fazlası elde edilmesi temel hedefleriyle hazırlanan plana göre, 2013'te 3 milyon adedin üzerinde satış, minimum 2 milyar avroluk kümülatif nakit fazlası hedefleniyor.

Renault açıklamasına göre, Renault Grubunun stratejik planı 6 yıllık olarak hazırlandı. Plan döneminin ortasına denk gelen 2013 sonunda bir değerlendirme yapılacak.

Grubun büyümesinin sağlanması ve sürekli olarak nakit fazlası elde edilmesi temel hedefleriyle hazırlanan plana göre 2013'te 3 milyon adedin üzerinde satış, minimum 2 milyar avroluk kümülatif nakit fazlası amaçlanıyor. Grubun faaliyet kar hedefi olarak 2013 yılında cironun yüzde 5'inin aşılması öngörülüyor.

Plana göre Renault Yönetim Kuruluna yeni bir temettü dağıtım politikası teklif edilecek. Buna göre Yönetim Kurulu her yıl Hissedarlar Genel Kurulunun onayına bir karar sunacak. Bu politikanın iki bileşeni, ortak şirketlerden alınan temettülerin, sistemli şekilde, takip eden yıl Renault'nun hissedarlarına ödenebilmesi ve otomobil biriminin nakit fazlası bazında bir ek temettünün de ortama ve Renault'nun finansal durumuna bağlı olarak buna eklenebilmesi olacak.

Renault Grubu bu hedeflere ulaşmak için, yenilikçilik politikasının sürdürülmesi, sağlam bir ürün planı, Renault marka imajının güçlendirilmesi, müşteri ilişkilerinde şebekenin mükemmeliyeti, Ar-Ge ve yatırım harcamalarının optimizasyonu, maliyetlerin azaltılması, Avrupa'daki konumun korunması ve uluslararası pazarlarda büyüme olmak üzere yedi temel konuda çalışmalar yapacak.

2012'den itibaren dört elektrikli araç, 2014 ve 2016 arasında yeni modeller Renault'nun Z.E. gamı ile Nissan'ın elektrikli araç gamı birleştirildiğinde Renault-Nissan İttifakı'nın 2016 yılına kadar tüm dünyada toplam 1,5 milyon adet elektrikli aracı yollara çıkacak. 2015'ten itibaren ittifak 500 bin araç/yıl üretim kapasitesine sahip olacak.

Renault Grubu'nun markaları 2013'te 44, 2016'da 48 modelden oluşacak. Avrupa'da elektrikli araçlar gamına ek olarak, 2011'de Twingo faz 2, 2012'de yeni Clio, ve Dacia tarafında 2012'de aile tipi bir binek ve küçük bir ticari araç gibi bazı modellerin lansmanı yapılacak.

2000 - 2010 yılları arasında ailelerin otomobile ayırdıkları harcamaların yüzde 25 azaldığı bir pazarda Renault, pazarın küçük otomobiller ve ulaşılabilir teknolojiler ağırlıklı olarak yeniden konumlanmasından yararlanmaya devam ederek Avrupa'daki güçlü konumunu korumayı amaçlarken, uluslararası pazarlarda üç öncelikli ülke olarak ise Brezilya, Hindistan ve Rusya seçildi.

Renault'un açıklamasında 2011 beklentilerine de yer verilirken, 2011'de dünya toplam araç pazarının geçen yıla göre yüzde 6 artış göstereceği öngörülüyor. Avrupa dışındaki pazarlar dinamik seyirlerini sürdürürken Avrupa pazarının ise, özellikle Fransa'da pazarın yüzde 8 daralmasıyla, aşağı yukarı aynı seviyede kalacağı tahmin ediliyor.

Renault Grubu'nun 2011'de 2010'un üzerinde satış hacmi ve ciroya ulaşması bekleniyor. Grup, cironun yüzde 9'unu oluşturan Ar-Ge ve yatırım harcamaları ile birlikte otomobilde 500 milyon avronun üzerinde işletme nakit fazlası hedefliyor.