Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Almanya'nın Hamburg kentinde, Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosluğu, Hamburg Ticaret Odası, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) ve ''Euro Mediterranean Association e. V.'' (EMA) adlı dernek tarafından düzenlenen ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının desteği ile yapılan ''Hamburg Türkiye Ekonomi Günü'' konulu toplantı yapıldı.

Toplantıda konuşan Tolksdorf, Türkiye'nin küresel krizi hızlı ve mükemmel bir şekilde atlattığını ifade ederek, ''Türkiye ev ödevlerini mükemmel bir biçimde yerine getirdi. Krize rağmen Türkiye'de kişi başına gayri safi milli hasılada bir düşme yaşanmadı. Türkiye artık şeffaf ve özel sektörde uluslararası rekabet gücüne dayalı bir ülke konumunda. Avrupa ihracatı için Türkiye, Japonya'dan sonra en önemli ülke olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin aynı zamanda enerji geçiş ülkesi konumunda olduğuna işaret eden Tolksdorf, alt yapı bakımından da yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu ifade etti.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Marc Landau da Türkiye ekonomisinde kökten bir değişim yaşandığını söyledi.

Landau, Avrupa'da, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğu yönündeki kanaatin artık değiştiğini belirterek, ''Türkiye ekonomisinde son yıllarda kökten değişim yaşanıyor'' dedi.

Türk ekonomisinin büyük bir hızla büyüdüğünü belirten Landau, Türk şirketlerinin, Avrupalı üreticilerle otomobil sektöründen bilişim branşına kadar her alanda rekabet edecek seviyeye geldiklerini, ülkede kişi başına gelirin de arttığını ifade etti.

Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerde işadamlarının seyahatlerindeki vize sıkıntısına da işaret eden Landau, bu sıkıntının Türk-Alman ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

EMA Derneği Başkanı Horst Siedentopf da Almanya'nın Türkiye'nin en önemli ekonomi partneri olduğunu ve Akdeniz ülkeleri içerisinde büyüme oranı bakımından Türkiye'nin ilk 11 ülke arasında yer aldığını ifade etti.

Siedentopf, Türkiye gerek Avrupa gerekse Afrika ülkeleri arasında köprü ülke konumunda olduğunu belirterek, ''Mükemmel bir şekilde büyüyen bir ülkede yeni perspektfler var. Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesi gerekir. Biz EMA olarak Türkiye ile ekonomik ilişkileri destekliyoruz'' dedi.

Hamburg Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Heinz Dieckmann ise Hamburg'da faaliyet gösteren Türk şirketlerine yardımcı olduklarını belirtti.

Toplantıya, türkiye'nin Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Başbakanlık Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Proje Direktörü Fatih Altunyuva, UniCredit Bank AG Direktörü Ulrich Burghardt, Dış Ticaret Müsteşarlığı Personel Daire Başkanı Kudret Ceran'ın yanı sıra Ege İhracatçılar Birliği, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAT) ile Türkiye Makine Tanıtım Grubu'ndan üst düzeyde yetkililer katıldı.

Toplantıda, Hamburg ve bölgesinde yerleşik olan şirket temsilcilerine, Türkiye'deki yatırım ortamı ve kamu yatırım projeleri ile ticaret, tarım, gıda ve makine sektörlerinde ticaret ve işbirliği imkanları hakkında bilgi verildi.