Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın 3 farklı hızda büyüme senaryosunda, en üst kademeye Almanya'nınki yerleşerek, güçlü büyüme hızına işaret ediyor. Almanya'nın Euro Bölgesi'nin krizden çıkışının tek başına yüklendiği de sıkça ifade edilen düşüncelerden.

İkinci sırada ise Fransa, İtalya ve İsveç gibi orta vadede büyüme kaydeden ülkeler bulunuyor. Ve son sırada da geçtiğimiz yıl sıkça konuşulmuş olan ve “çevre ekonomileri” olan bilinen borç krizi olan ülkeler yer alıyor. Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya'nın büyüme kaydetmiş olsalar dahi, bunun sınırlı oranda kalması bekleniyor.

Avrupa'nın 3 kademeli büyüdüğü inancı ise yeni bir haber değil. Zira Almanya 2010'un ilk 3 çeyreğinde de yıllık ortalama yüzde 4.9'luk bir büyüme kaydetti. 2. sıradaki ülkeler yüzde 1.6; “sorunlu çevre ülkeleri”nin büyüme hızları ise yalnızca yüzde 0.1'le sınırlı kaldı.

Ancak performanslar arasındaki farkın son çeyrekten 2011'e doğru azalmaya başlamış olduğu tahmin ediliyor. Almanya'nın büyümesindeki gevşeme ve diğer ülkelerdeki büyümenin nispeten hız kazanmış olmasının, farkı da daraltacağı ve Avrupa'yı daha homojen hale getireceği düşünülüyor.

Yine de, enflasyonist baskıların da   kendini belli etmeye başladığı Euro Bölgesi'nde, Avrupa Merkez Bankası'nın 2011 boyunca işi pek de kolay olmayacak gibi görünüyor.