Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları, Ağustos'tan bu yana kaydettikleri en sert düşüşün ardından haftaya yükselişle başladı. Dünyanın en büyük otomotiv şirkesi Toyota Motor Corp., yönetimi yeniden düzenleme planlarını açıklamasının ardından ve Yen'in Dolar karşısındaki değerlenmesi sonucunda yüzde 2.5'in üzerinde artış kaydetti. Bakır fiyatlarındaki yükseliş beklentisi ve Londra'da baz metallerin fiyatlarındaki artması sonucunda Rio Tinto Group ve BHP Billiton Ltd. yüzde 1.5 değer kazandı. Çin'deki hisseler ise, enflasyon oranının beklentinin altında gerçekleşeceği yönündeki spekülasyon üzerine prim yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 oranında ralli yaparak 137.88 puana çıktı ve 2 Aralık'tan bu yana en büyük yükselişine yöneldi. Endeks geçtiğimiz hafta Çin'in fiaz artırması ve Mısır'daki gerginliğin sonucunda yüzde 2.7 gerilemişti.

Mısır'daki gerginliğin petrol arzına zarar verebileceğine ilişkin endişelerin artmış olduğunu hatırlatan Sidney'deki AMP Capital Investors Ltd.'in yatırım yöneticilerinden Shane Oliver, "Mübarek'in çekilme kararının endişeleri gevşettiğini" söyledi. Ancak Oliver, Asya piyasalarındaki kısa vadeli değerlenmeye rağmen, borsanın hızlanan enflasyon karşısında tedirgin olduğunu belirtti.

Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, ekonominin 2010'un son çeyreğinde beklentilerin altında küçülmesi sonucunda yüzde 0.8 değerlendi.