Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinin ülkedeki tansiyonu düşürmesi ve Orta Doğu'dan yapılan petrol sevkiyatlarının zarar göreceğine dair endişeleri yatıştırmasıyla petrol neredeyse 10 haftanın en düşük seviyesinden işlem gördü.

Mübarek'in istifa ettiğini açıklamasını takiben 11 Şubat'ta yüzde 1.3 düşen vadeliler dalgalandı. Geçen ay Mısır'daki karışıklıkların ülke yoluyla Süveyş Kanalı'ndan yapılan sevkiyatlara zarar vereceğine dair endişelerle ham petrol 2 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Kuzey Denizi'ndeki petrol sahasında üretimin durmasıyla Brent tipi ham petrol fiyatları ise yükseldi.

Sydney'deki Commodity Broking Services Pty'de yönetici olan Jonathan Barratt, "Piyasa artık Mısır'a odaklanmayacak. Bu hafta petrol stokları ve ekonomik veriler petrol fiyatları üzerinde etkili olacak" dedi.

Mart vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 6 sent düşüşle 85.52 dolar oldu. Kontrat, 11 Şubat'ta 85.58 dolardan kapanarak 30 Kasım'dan beri en düşük seviyeyi görmüştü. Geçen hafta yüzde 3.9 düşen fiyatlar, geçen seneye oranla yüzde 15 daha yüksek.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrol, Londra'daki ICE Futures Europe'ta 68 sent veya yüzde 0.7 tırmandı ve 101.62 dolar/varil oldu. Kontrat, geçen hafta yüzde 0.7 yükselmişti. Mart vadelileri ise 11 Şubat'ta yüzde 0.6 artışla 101.43 dolar oldu.