Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin ortak para birimi, Portekiz'in 10 yıllık tahvillerinin getirisinin 11 yılın en yüksek seviyesinde seyretmesi üzerine 16 büyük para biriminin 13'ü karşısında değer kaybetti. Avrupa Birliği yetkilileri bu ay kurtarma paketini genişletme konusunu bir sonuca bağlamak konusunda başarısız oldu. Japon ihracatçılarının Yen'in zayıflığından faydalandığı yönündeki spekülasyon sebebiyle Japon Yeni, Dolar karşısında 5 haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yeni Zelanda Doları ise ülkedeki mağaza satışlarının düşmesi sonucunda değer kaybetti.

Avrupa'daki borç krizinin maliye bakanları toplantısının öncesinde yine piyasaların merkezine oturacağını belirten Tokyo'daki Gaitame.com Research Institute Ltd.'in analistlerinden Kumiko Gervaise, Euro'ya satış gelme ihtimalinin yoğunlaştığını söyledi.

Euro, Yen karşısında 113.06'dan 112.79'e geriledi. Avrupa'nın ortak para birimi, Dolar karşısında da 1.3554'ten 1.3547 seviyesine düştü. Yen, Dolar karşısında ise 83.43'ten 83.19'a yükseldi. Japon Yeni 11 Şubat'ta 83.68 seviyesinden 7 Ocak'tan bu yana en düşük düzeyini test etmişti.

Yunanistan geçtiğimiz hafta İtalya'nın borç azaltma konusunda rakamsal hedef fikrine karşı çıkmasını desteklemişti. AB ve IMF tarafından kurtarılan Yunanistan, rakamsal hedefin, toparlanma arifesindeki ekonomilere zarar vereceğini belirtmişti.