Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Ocak ayında son 26 ayın en hızlı artışını gösterdi. Bu hızda bir artış, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'e fiyat artışlarını dizginlemek için ne yapılması gerektiğini hükümete izah etme yükümlülüğü getiriyor.

İngiltere'de tüketici fiyatları Ocak ayında yıllık bazda yüzde 4 artış gösterdi. Bu oran Aralık ayında yüzde 3.7 düzeyindeydi. Böylelikle İngiltere'de enflasyon Kasım 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyon, Bloomberg News'un anketine katılan 30 ekonomistin tahminlerinin medyanı ile aynı seviyede gerçekleşti. Bu veri, Merkez Bankası Başkanı King'e, Maliye Bakanı George Osborne'a durumu açıklayan bir mektup yazma zorunluluğu getiriyor. Bu mektup Londra saati ile 10:30'da açıklanacak.

Enflasyonun 14'ncü ay üst üste Merkez Bankası'nın hedef seviyesi olan yüzde 2'nin üzerinde çıkması, Başkan King'in, hükümetin mali daralmasının fiyat artışlarını dizginleyeceği yolundaki görüşünü zorluyor. King, yarın Banka'nın çeyrek dönem ekonomik tahminlerini açıklarken yapacağı konuşma ile birlikte, ikinci kez kamuoyu önünde savunma yapmış olacak. Bu konuşma, Banka politika yapıcıları Andrew Sentance ve Martin Weale'nin enflasyon bekleyişlerini kontrol altına almak için faizlerin artırılması gerektiğini savunduğu bir ortamda yapılacak.

ABN Amro Bank NV'nin Amsterdam ofisi ekonomistlerinden Joost Beaumont, "İnsanlar yüksek enflasyona alışmaya başlıyor ve daha yüksek fiyatların inatçı hale gelebileceği beklentileri riski var" dedi.