Merkez Bankası politika faizlerini değiştirmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizlerini değiştirmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25'te bıraktı. Kurul, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 1,50, borç vermede de yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu.
Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.
Banka, böylece politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 düzeyinde bulunan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.
Açıklamada, son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Ocak Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu seyrettiği belirtilerek, iç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyetin toparlanmaya devam ettiği, dış talebin ise yakın dönemde bir miktar hızlanmakla birlikte göreli olarak zayıf seyrettiği ifade edildi.
İstihdam koşullarındaki iyileşmenin sürdüğü, ancak işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğuna işaret edilerek, yıllık enflasyonun Şubat ayında bir miktar daha düşüş gösterdikten sonra ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda Ocak Enflasyon Raporu'ndaki tahmine yakın bir düzeyde gerçekleşeceğinin öngörüldüğü belirtildi.
Merkez Bankası'nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin özellikle ithalat talebindeki yavaşlama kanalıyla toplam talebin bileşimini dengeleyerek makro finansal riskleri azalttığı vurgulandı.
Bunun yanı sıra alınan parasal sıkılaştırma kararlarının enflasyon üzerindeki iç talep kaynaklı baskıları sınırlayacağına, bununla birlikte enerji ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerinde arz yönlü ilave bir risk unsuru teşkil ettiğine dikkat çekildi.
Kurulun bu değerlendirmeler sonucunda, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izlenmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirlerin alınmasının uygun olacağı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de vurgulandı.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, karar sonrasında Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası'nın bu toplantıda faiz indirmemesi bir konsensus görüşü haline gelmişti. Banka da bu beklentiyi yerine getirdi. Bankanın yaptığı açıklamalar doğrultusunda PPK'nın bir sonraki toplantıya kadar zorunlu karşılıklarda yeni adım atmayacağını anlıyoruz" diye konuştu.
Merkez Bankası'nın kararının ardından gösterge faiz yüzde 8.26'ya geriledi.
Merkez Bankası, Ocak ayında kısa vadeli faizleri, 25 baz puan düşürmüş ve böylece politika faizi yüzde 6.25 olmuştu. Banka, gecelik borçlanma ve borç verme faizlerini ise sabit tutarak, yüzde 1.5 ve yüzde 9'da bırakmıştı.