Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye’de işsizlik son aylarda hızla düşerek yüzde 11’e kadar geriledi ancak yapısal sorunlar hala devam ediyor. Gelişmiş ekonomilerin ve düşünülenin aksine Türkiye’de eğitim seviyesi arttıkça işsizlik oranı da artıyor. Örneğin Türkiye’de yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranı Kasım’da yüzde 11.4 olarak açıklandı. Aynı oran okur-yazar olmayanlar arasında yalnızca yüzde 5… Ortaöğretim mezunları arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 10.4 düzeyinde bulunuyor.

En yüksek işsizlik lisede

En büyük sorun lise mezunlarında yaşanıyor. Lise diplomasına sahip olanlar arasında işsizlik oranı yüzde 15.1’e kadar çıkarken, meslek ve teknik lise mezunlarında bu oran yüzde 11.8’e kadar düşüyor. Lise mezunları arasında işsizlik oranının yıllardır aynı seviyelerde kalması dikkat çekiyor. 2004 yılından bu yana lise mezunları arasında işsizlik yüzde 15 civarında gerçekleşiyor.

ABD'de durum tam tersi

Dünyadaki durum ise Türkiye’dekinin tam tersi. Örneğin ABD’de en yüksek işsizlik lise altında görülürken, en düşük işsizlik üniversite mezunları arasında görülüyor. ABD’de üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı yalnızca yüzde 4.2. Lise altı diplomaya sahip olanlarda ise oran yüzde 14’ü aşıyor. ABD’nin lise mezunları da Türkiye’dekilerden daha şanslı. ABD’de lise mezunları arasında işsizlik oranı Ocak ayı itibariyle yüzde 9.4 olarak açıklandı.


Kerim Karakaya (kkarakaya@bloomberght.com)