Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük flash bellek üreticisi Toshiba yüzde 2.8; Westpac ise yüzde 0.7 oranında ralli yaptı. IIuka Resources Ltd. ve Kobe Steel Ltd. de analistlerin not artırımı üzerine değerlendi. BHP Billiton Ltd. ise yılın ilk yarısı için kârlarında yüzde 72'lik büyüme açıklamasının ardından artış kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dünkü kayıplarını telafi ederek bugün yüzde 0.3 değerlendi ve 138.02 puana çıktı. Endeks geçtiğimiz hafta Mısır'daki gerginliğin tırmanması ve Çin'in faiz artırmasının ardından yüzde 2.7 gerilemişti.

Ekonominin en kötü günlerinin geride kalmış olduğu yorumunda bulunan Tokyo'daki STB Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Junichi Misawa, "küresel ekonomi böyle devam ederse, bu Japon hisselerini de yukarı taşır" dedi.

Japonya'nın Nikkei Endeksi, ülkenin ekonomisine ilişkin iyimserliğin artması sonucunda yüzde 0.4 değer kazandı. Japonya Merkez Bankası dün 9 ay sonra ilk kez ülkenin ekonomik görünümünü yükseltti.

Ekonomistlerin dün yazdığı raporda, Japon ekonomisinin durgunluktan çıkışının beklenenden daha hızlı gerçekleşeceğini öngördü. Ekonomistler 2011'in ilk çeyreği için yukarı yönlü bir eğilim olduğunu belirtti.

Güney Kore Kospi Endeksi ve Avustralya'nın S&P7ASX 200 Endeksi büyük değişiklik kaydetmedi. Çin'in Şangay Bileşik Endeksi yüzde 0.1; Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi ise yüzde 0.4 değerlendi.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan endeks vadelileri, ABD'deki hisselerin 32 ayın en yüksek seviyesinden geri çekilmesinin ardından yüzde 0.3 artış kaydetti. S&P 500'ün değer kaybetmesinde Exxon Mobil'in beklentinin altında gelen perakende satışları etkili oldu.

Nikko Cordial Securities Inc.'in Toshiba'nın hisselerini önermesi üzerine Toshiba yüzde 2.8 oranında kazançla 547 Yen'den işlem gördü.

Westpac, Deutsche Bank AG'nin Avustralya'nın en büyük ikinci bankasının hisselerinin notunu yukarı çekmesinin üzerine yüzde 0.7 yükseldi ve 24.48 Avustralya Doları'na çıktı.

Dünyanın en büyük zirkon üreticisi Iluka Resources da, RBS Group'un not artırımıyla yüzde 3.2 değerlendi ve 9.95 Avustralya Doları'ndan işlem gördü. Kobe Steel, Citigroup ve Nomura Holdings'in çelik üreticisi şirketin hisselerini önermesi üzerine yüzde 1.7 değerlendi.

BHP'nin hisseleri ise Londra'daki bakır fiyatlarının düşmesi ve maden şirketinin geçici temettü ödemelerini 46 cent olarak belirlemesiyle yüzde 1.8 düştü ve 46.52 Avustralya Doları'ndan işlem gördü.  Bloomberg'in BHP için tahmini, temettü ödemelerinin 48 cent olacağı yönündeydi.

Hafta başlarında Rio Tinto Group, 64 cent'le beklentilerin üzerinde bir temettü ödemesi yapacaklarını duyurmuştu.