Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin'de sıkılaştırıcı önlemler alınacağı beklentilerinin bakır talebini azaltacağı endişesiyle metal fiyatları ikinci günde geriledi. Çinko, kurşun ve alüminyum da düştü.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda ton başına yüzde 1.3 düşerek 9,886 dolar oldu ve Shanghai'da 9,905 dolardan işlem gördü. Fiyat, dün 10,190 dolar/ton ile rekor kırmıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı, dünkü açıklamasında ülkede perakende satışların geçen ay yüzde 0.3 yükseldiğini açıkladı. Bloomberg'in medyan tahminine göre bu rakamın yüzde 0.5 olması bekleniyordu.

Çin İstatistik Bürosu'na göre ülkede Aralık'ta 4.6 olan tüketici fiyatları endeksi Ocak'ta bir önceki yıla göre yüzde 4.9 arttı. Bloomberg'in anketine göre bu rakamın yüzde 5.4 olması bekleniyordu.

Australia & New Zealand Banking Group'tan Liu Li-gan'in de dahil olduğu birçok ekonomist, Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta 4 ay içerisinde üçüncü kez faiz artırmasının ardından daha fazla parasal sıkılaştırmaya gideceğini öngörüyor.

Mayıs vadeli bakır, Shanghai Futures Exchange'te öğlen arasında yüzde 1.2 düşerek 75,210 yuan (11,425 dolar)/ ton oldu.