Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABN Amro Securities Asia'ya göre, Çin'de artan otomobil satışlarının otomotiv sektöründe kullanılan paladyuma talebi artırmasıyla, metal fiyatlarının Rusya'nın arzda kısıntılar yaşadığı 10 yıl önceki seviyelere tırmanması bekleniyor.

ABN Amro'nun yöneticilerinden Wallace Ng, "Paladyumun fiyatı 1,125 dolar/ons olarak dünyanın en büyük üreticisi Rusya'nın sevkiyatları geciktirdiği 2001'den bu yana zirve yapabilir. Çin'in öncülüğünde metale reel talebin artmasıyla bu seviyeye çıkması oldukça mümkün" dedi. Ng, Avrupa'da otomobil şirketlerinin daha çok platin kullanırken, Çin'de ise paladyum kullanıldığını hatırlattı.

Paladyum fiyatları, geçtiğimiz yıl yüzde 98 tırmanarak 833 dolar/ons'a kadar çıktı ve platinin yüzde 21'lik rekorunu aştı.

Çin'de hükümet teşvik önlemleri ve ekonomik büyümenin ülkenin dünyanın en büyük ekonomisi olarak kalmasını desteklemesiyle otomobil satışları 2010'da yüzde 32 sıçradı. En büyük deniz aşırı otomobil üreticisi General Motors Co, ülkede Ocak ayında rekor aylık satışlar açıkladı.