Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

STOCKHOLM (A.A) - 16.02.2011 - İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması halinde birliği güçlendireceğini söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, bu sabah İsveç meclisinde dış politika ilgili olarak düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, İzlanda'nın da yakın bir gelecekte AB üyeliğine kabul edileceğini, İzlanda'nın birliğe üyeliğini desteklediklerini söyledikten sonra Türkiye'nın bu alandaki çabalarına dikkat çekti. Türkiye'nin de birliğe üyeliğinin yakın olduğunu kaydeden Bildt, ''Türkiye bütün önkoşulları yerine getirip birliğe üye olduğunda, hem Türkiye'ye hem de AB'ye güç katacaktır'' dedi. Türkiye'nin demokratikleşmesinin ilerlediğine de dikkat çeken Bildt, bireysel haklara odaklanan bir anayasa reformuna odaklanıldığını söyledi. Bildt, bu yöndeki çabaların önümüzdeki yaz yapılacak seçimlerden sonra hızlanabileceğini de kaydetti.

Kıbrıs'ın birleşmesi aşamasında kritik bir döneme gelindiğini de kaydeden Bildt, bu anlamda anlaşma olması halinde, bunun Doğu Akdeniz bölgesinde istikrara katkı sağlayacağını ve aynı zamanda AB ve NATO arasındaki işbirliğine olumlu etkisi olacağını bildirdi.

Carl Bildt, konuşmasında ayrıca İsveç olarak dünyada yoksulluk ile mücadeleye destek vermeye devam edeceklerini, demokratik haklar ve insan haklarının güçlendirilmesi için desteklerinin artarak süreceğini, bu amaçla İsveç'in bütçesinden yaklaşık olarak 4 milyar avro ayırdığını kaydetti. Bildt, ayrıca dünyada anne, çocuk ve gençlerin ölüm oranlarını en aza indirmek için katkılarının da devam edeceklerini bildirdi.

Mısır'da yaşanan olaylara da değinen Carl Bildt, ''Umarım AB ile Mısır arasında yardım ve destek konusunda en kısa zamanda bir diyalog ortamı oluşur'' dedi.

Muhalefet partilerinin temsilcileri ise konuşmalarında, İsveç'in son yıllarda izlediği dış politikadaki tutumunu eleştirerek, ''Carl Bildt'i pasif bir dış politika izlemekle'' suçladı.