Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 16.02.2011 - IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk, IBM'in, küresel pazardaki en temel ekonomik potansiyelin büyüyen pazarlarda gerçekleşeceği öngörüsüyle yakın geçmişte Büyüyen Pazarlar Birimi'ni kurduğunu belirterek, ''Türkiye'nin de bu pazarların içinde yer alması, Türkiye'de bilişim pazarındaki liderliğimizi sürdürmemiz için önemli bir katkı sağlıyor'' dedi.

IBM Türk'ün Swissotel'de düzenlediği IBM Çözümler Zirvesi 2011'de IBM'in 100. yılı da kutlandı. IBM, zirvede, endüstrilerin akıllı gelecek planları için etkinliği kanıtlanmış endüstrilerin çözüm ve başarı öykülerini sundu.

Düzenlenen basın toplantısına konuşan IBM Türk Genel Müdürü Charouk, bir kurumun yaşamı boyunca bıraktığı etkiyi değerlendirirken neler yaptığına, varolduğu dünyayı nasıl değiştirdiğine bakmak gerektiğini ifade ederek, IBM'in bütün geçmişinin, kendi içinde bir tutarlılığın ve sürekli değişimin bir etkileşimini simgelediğini, IBM'in başarısının rastlantısal değil, kurulduğundan bu yana geleceğe dönük vizyonu, stratejileri ve bunları gerçeğe dönüştürebilmesinin bir sonucu olduğunu söyledi.

IBM'in 2015 yol haritasında önemli yeri olan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu büyüyen pazarlar hakkında da bilgi veren Charouk, ''IBM, küresel pazardaki en temel ekonomik potansiyelin büyüyen pazarlarda gerçekleşeceği öngörüsüyle yakın geçmişte Büyüyen Pazarlar Birimi'ni (Growth Markets Unit) kurdu. IBM gelirleri içinde şu anda yüzde 19 civarında payı olan büyüyen pazarların payının 2015'e kadar yüzde 25'e çıkmasını bekliyoruz. Türkiye'nin de bu pazarların içinde yer alması, Türkiye'de bilişim pazarındaki liderliğimizi sürdürmemiz için önemli bir katkı sağlıyor'' şeklinde konuştu.

Charouk, 73 yıldır Türkiye'de hizmet verdiklerini hatırlatarak, ''IBM'in bölgedeki tarihsel varlığının bir simgesi ve faaliyetlerimizi büyüterek devam ettireceğimize dair bir bağlılık göstergesi olarak 100. yıl gündemimizdeki etkinliklerimiz arasında Haziran ayında bir günlük gönüllü kamu hizmeti vermek yer alıyor'' dedi.



-IBM'İN 2015 YOL HARİTASI-



IBM Yazılım Grubu Başkan Yardımcısı Julie King de şirketin 2015 yol haritasına değinirken, IBM'in müşterilerine yeni değerler sunabilmek için temel alanlara stratejik yatırımlar yaptığını söyleyerek, ''Önümüzdeki 10 yılı şekillendirecek dört yeni stratejik alana odaklanıyoruz. Bunlar büyüyen pazarlar, iş analitiği, bulut bilgi işlem ve akıllı dünya'' dedi.

IBM'in hızlı gelişim gösteren endüstrilerde daha akıllı bir dünyaya yönelik gelişme fırsatları hedeflediğini belirten King, her endüstrinin kendine özgü zorluklarını ele almak ve IBM'i farklılaştırmak üzere çeşitli yeni satın almalar, geliştirme ve iş ortaklıkları gibi stratejik yatırımlar yaptıklarını, temel yetenekleri çerçevesinde müşterileri için yeni değerler sunan baştan sona bir çözüm ve varlık portföyü oluşturduklarını anlattı.



-2015'E KADAR İŞ ANALİTİĞİ VE OPTİMİZASYONU GELİRLERİ 16 MİLYAR DOLAR OLACAK-



IBM İş Değerleri Enstitüsü Lideri Peter Korsten ise iş analitiğinin artık bir yönetim disiplini haline geldiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

''İş analitiğinin üst yönetimin ajandasına girmesini sağlayan, dijital verilerin miktarındaki olağanüstü patlama oldu. Veriler kurumsal veri depolarında yılda yüzde 50 hızla büyüyor. Bu veri büyümesinin yüzde 80'inin bloglardan, e-postalardan, müşteri yorumlarından ve videolar gibi kaynaklardan gelen yapısal olmayan veriler olduğu tahmin ediliyor. Bunların anlaşılması ve analiz edilmesinin büyük çaba gerektirdiği görülüyor. İş analitiği, gerek veri tabanlarında belli yapılarda tutulan gerekse yapısı olmayan verileri dikkatle inceleyip bunlar üzerinde bir sezgi ve anlayışa vararak eyleme çevrilecek kararlar verilmesine yardımcı oluyor. Günümüzde bu işlem şirketlerin başarısı için temel bir gereklilik haline geliyor.

IBM, 2015'e kadar iş analitiği ve optimizasyonu gelirlerinin 16 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Son 5 yılda IBM analitik yeteneklerini geliştirmek üzere 24 satın almaya 14 milyar dolar yatırım yaptı. Sadece analitiğe odaklanan binlerce iş danışmanı ve matematikçi var ve şu ana kadar 500'e yakın analitik patent satın alınmış bulunuyor. Çeşitli endüstrilerdeki iş analitiği ve iş zekası başarı öyküleri arasında sağlık, perakende zincir mağazaları, üretim, sigorta ve devlet uygulamaları gibi önemli projeler yer alıyor.''



-IBM'İN 100 YILLIK YOLCULUĞU-



Verilen bilgiye göre, 16 Haziran 2011'de 100. yılını kutlayacak olan IBM, 1911 yılında C-T-R ''Computing Tabulating Recording Company'' adıyla kuruldu. 1923'de IBM'in delikli kart teknolojisi ABD nüfus sayımı gibi geniş boyuttaki projelerin gerçekleştirilmesine yardımcı olurken, dünyaya açılma arzusu ile şirket, adını değiştirerek 1924'de kendini ''International Business Machines (IBM)'' olarak adlandırdı.

Bugün 170'in üzerinde ülkede faaliyet gösteren IBM, 1935 yılında tek kişilik bir temsilcilikle Türkiye'de faaliyetlerine başladı. 1938'de IBM Türk, Ankara'da ''Watson Business Machines Türk Limited Şirketi'' unvanı ile kuruldu. Şirket 1944 yılında bugünkü adını aldı.

1981'de ilk kişisel bilgisayar (PC) yaratılırken, IBM PC'ler 1983'de Türkiye'de satışa sunuldu. İlk yıl içinde satılan toplam 800'e yakın PC'nin 670'i IBM markalı oldu.