Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzun vadeli tahvil ve hisselerin net alımı Aralık ayında 65.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım'da 85.1 milyar dolar değerinde varlık alımı yapılmıştı. Bloomberg ekonomistleri, varlıkların alımlarında 40 milyar dolara gerilemesini bekliyordu.

Ancak ekonomik büyümenin hız kazanması ve Fed'in ikinci tur tahvil alım programıyla canlanan piyasalar, yatırımcıları deniz aşırı ülkelerden ABD'ye çekebildi. Öte yandan İspanya ve Portekiz'deki borç krizine ilişkin endişeler, Avrupa'nın kredibilitesini düşürdü. Standard&Poor's 500 Endeksi Aralık ayında yüzde 4.3 değerlendi.

"Daha güvenli ve likiditesi yüksek piyasalarda yatırım yapmayı tercih eden yatırımcıların paralarını ABD'ye yatırdığını" belirten Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'in baş finansal ekonomisti Chris Rupkey, Aralık ayında finansal piyalasarda özellikle Euro Bölgesi'nden kaynaklanan endişelerin bulunduğunu söyledi.

Hisse senedi swapları ve Dövizler gibi kısa vadeli varlıkların net alımı ise bir önceki ayda 35.6 milyar dolardan, Aralık'ta 48.2 milyar dolara yükseldi.

Özel sektörden yapılan net alımlar ise Aralık'ta 93.3 milyar dolara çıktı. Bu rakam Kasım ayında 76.4 milyar dolardı. Yabancı yatırımcılar Aralık'ta 45.1 milyar dolar değerinde varlık sattı.