Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

altında başlayan düzeltme bitti mi yoksa kalıcı bir düşüş mi başlıyor tartışmaları sürüyor. Bilindiği gibi endüstriyel kullanımı diğer metallere göre hayli az olan altın daha çok bir değer saklama aracı olarak kullanılıyor. Profesyoneller tarafından ise değer kaybeden para birimlerine karşı bir bahis, enflasyona karşı bir saklama aracı ve risk algılamasının bozulduğu zamanlarda ise bir spekülasyon aracı ya da güvenli liman da olabiliyor.

Altın fiyatlarını ve diğer tüm değerli metallerin fiyatlarını etkileyen fon pozisyonları da bu durumda iyice önemli hale geliyor. ETF (Exchange Traded Fund) olarak bilinen ve altına da yatırım yapan bu fonların pozisyonları Ocak ayından bu yana düşmeye devam ediyor. Bir ay içinde % 7 düşen fon pozisyonları fiyatlarlarla uyumlu görünüyor. Aralık ayında başlayan düşüş 1.431 Dolardan bu yana sürüyor. 1.308 Dolarla dip yapan değerli metal gelen alımlarla 1.377 seviyesine gelmiş bulunuyor.

Soros’un açıkladığı fon kompozisyonunda da altın fonuna eklemiş olması altın boğalarına güven verdi. Teknik olarak sıkışmaya başlayan altın fiyatlarının bundan sonraki en önemli direnci gördüğü tepe olan 1.431 olacak destek olarak ise 200 günlük ortalamaya yakın oluşan 1.300 seviyesinin çalıştığı test edildi. Bir diğer önemli teknik detay ise altın fiyatlarının sürekli alçalan tepeler yapıyor olması. Bu fiyatlar için zayıf bir yol olarak kabul ediliyor ve yükselemeyen kanalın düşeceği kabul ediliyor.

COMEX Borsasının verileri de hemen hemen aynı tabloyu çiziyor. Hem tutulan altın pozisyonları hem de kısa vadeli fiyatlarda önemli etkisi olan spekülatif net pozisyonlar geriliyor. Spekülatif net pozisyonlar, fiziki altın almayı asla düşünmeden ve açtığı pozisyonu vadesinden önce ters işlemle kapatan alım/satımlar olarak değerlendiriliyor. Bu işlemi yapanların amacı kısa vadeli fiyat hareketlerinden faydalanarak hem düşüşlerden hem de yükselişlerden faydalanmak.

Bundan sonra altın fiyatları üstünde etkili olması beklenen veriler içinde özellikle enflasyona ait dataların olması bekleniyor. Global ekonomideki toparlanmanın gücü ve Avrupa’daki finansal istikrara ilişkin haber akışı da piyasaların radarında olacak.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Müdür Yardımcısı