Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu'da yayılan siyasi gerilimin petrol sevkiyatlarına zarar vereceğine dair endişelerin yeniden alevlenmesiyle petrol New York'ta ikinci günde yükseldi.

Bahreyn'de gösterilerin üçüncü günde de sürmesinin yanı sıra Yemen ve Libya'da göstericilerin polisle çatışması sonrasında vadeliler yüzde 0.4 değer kazandı. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ekonominin büyüdüğüne dair işaretler de fiyatların yükselmesinde etkili oldu. Brent tipi ham petrol Londra'da 25 Eylül 2008'den beri en yüksek kapanışı yaptı.

Tokyo'daki Mitsubishi Corp.'ta risk yönetimi genel müdür yardımcısı olan Anthony Nunan, olayların çıktığı Bahreyn'in Suudi Arabistan'ın komşusu olduğunu ve asıl riskin gerilimin bu bölgeye sıçraması olduğunu belirtti. Nunan, "ABD'de ekonomik veriler iyi görünüyor. Bu da petrol piyasası için destekleyici" dedi.

Mart vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 31 sent artarak 85.30 dolar oldu ve Singapur'da 85.07 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün yüzde 0.8 artışla 84.99 dolara çıkarak 11 Şubat'tan beri en yüksek rakama ulaştı. Petrol geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 yükseldi.

New York vadelileri bugün Brent petrolün gerisinde kaldı. Nisan vadeli kontratlar arasındaki fark dün 16.11 dolar/varil oldu.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra'daki ICE Futures Europe'ta 52 sent veya yüzde 0.5 artışla 104,30 dolar oldu. Kontrat, dün 2.14 dolar veya yüzde 2.1 yükselerek 103.78 dolardan işlem gördü.