Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de açıklanan enflasyon verileri, ülkedeki tüketici fiyatlarında bir hızlanmaya işaret etti. Aylardır durağan seyreden tüketici fiyatlarındaki artışta ise çifte standart göze çarpıyor.

ABD'de hizmet ve ürünlerin ücret artışları arasındaki fark, enflasyon endişelerinin de şimdilik üstünü örtüyor. Ocak ayında yüzde 1.6 hızlanan enflasyon, 8 ayın en yüksek seviyesine işaret ediyor.

Fiyat artışının en gözde ve gündelik ürünlerde ortaya çıkması, enflasyonist baskıları bir miktar alevlendirse de, diğer ürünlerde çok fazla yükselme görülmemesi Amerikalı yetkileri rahatlatıyor.

Emtia fiyatlarındaki artış ABD'de enflasyonu yukarı çekerken; hâlâ zayıf olan konut piyasası ve yüksek işsizlik oranı tüketici fiyatlarını hizmetler kaleminde aşağı çekiyor. Bu durum da enflasyonun doğru analizinde ülke içinde ikilem oluşturuyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışın, ekonomiye büyük etkisi olmayacağını belirtti. Birçok analist de Bernanke'nin bu görüşüne destek vererek, ABD'de Çin gibi ülkelerdekine benzer bir baskı bulunmadığını ifade ediyor.