Enflasyon önlemleri çoğaldıkça Asya paraları değer kazanıyor
Yatırımcıların Asya'daki yüksek getirili varlıklara yöneleceği yönündeki spekülasyon üzerine Asya paraları kazançlarını yukarı taşıdı
Paris'teki G-20 toplantısının öncesinde, küresel ticaretteki dengesizlikleri önleme gerekçesiyle, Çin'e Yuan'ın daha hızlı değerlendirmesi konusundaki baskılar artıyor. Yuan, bu baskıların sonucunca 1993'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Asya'daki borçlanma maliyetleri yüzde 1.625 ile 6.75 aralığında seyrederken, bu oran ABD ve Avrupa'da neredeyse sıfıra yakın bulunuyor.
Enflasyonist baskıların Asya'daki merkez bankalarını parasal sıkılaştırmak zorunda bıraktığını belirten Singapur'daki United Overseas Bank Ltd.'in ekonomistlerinden Ho Woei Chen, yüksek faiz oranlarının bölgeye sıcak para girişini artırdığını, dolayısıyla Asya paralarında da değerlenmeye yol açtığını söyledi. Chen, Yuan'ın da G-20 öncesinde bir başka faktör olduğunu hatırlattı.
Güney Kore Wonu, Dolar karşısında bu hafta yüzde 1.4 değerlenerek 1,113.20 seviyesine yükseldi. Filipin Pezosu, ABD Doları karşısında yüzde 1'lik kazançla 43.365'e; Endonezya Rupisi ise yine yüzde 1'lik değerlenmeyle 8,858'e çıktı. Tayland Bahtı ise yüzde 0.7 yükselerek 30.63'ten işlem gördü. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti ve 116.41 puana ulaştı.
Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayland, enflasyonu kontrol altına almak üzere faizlerini artırdı.
Uluslararası Para Fonu IMF'nin büyüme tahminlerine göre, Asya'daki gelişen ülkeler bu ve önümüzdeki yıl yüzde 8.4 büyüyerek, Latin Amerika'daki büyümeyi 22ye ; gelişmiş ülkeleri ise 3'e katlayacak.