Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün güne olumlu ABD ve Asya kapanışlarının ardından moralli başlayan global piyasalarda heyecen fazla uzun sürmedi. Avrupa açılışı ile beraber nispeten artılar yaşansa da günün devamında kazançlar geri verildi. Özellikle öğleden sonra Bahreyn’den galen haberler yatırımcılara tekrar yayılma riskini hatırlattı. Ülkenin risk primi yükselirken bonolarına satış geldi.

Öğlene doğru iki ilgi çekici very İngiltere ve İspanya’dan geldi. İngiltere’de Merkez Bankası sözcülerinden gelen açıklamalar farklı farklı olunca parite yukarı yönlü hareketinde devam etti ve Sterlin / Dolar eşleşmesi 1.60 seviyesini üstündeki yerini sağlamlaştırdı. İspanya ihalesinde ise beklenenden az borçlanılan hazine ihale sonrasında faizler yükseldi.

Öğleden sonra ise iki İran gemisinin Süveyş Kanalı’ndan geçeceği dedikodusu ve üstüne gelişen olaylar da piyasaları saat 15:30’a kadar meşgul etti. Bu saatte ABD'den gelen beklenenden yüksek TÜFE rakamı ve yine beklenenden yüksek ABD haftalık işsizlik başvuruları moralleri daha da bozdu. ABD açılışı ile beraber de eksilerin arttığını gözledik.

Saatler 17:00’yi gösterirken ise İMKB tekrar pozitif şekilde ayrışmaya başladı. Gösterge tahvil % 8.28 seviyesinden kapanırken Borsaya gelen alışlar boğaların elini kuvvetlendirdi. Son yarım saatte, özellikle Garanti  Bankası ve Akbank’a gelen alışlarla İMKB 100 bileşik endeksi günü 611 puanlık kazançla kapattı. Grafikten de görülebileceği gibi gelen alışlar endeksi son yarım saatte yaklaşık 970 puan taşıdı. Hisse senetlerinin artı kapanışında sadece bu iki bankanın 550 puanlık katkısı olduğunu belirtmek gerekiyor. Diğer tüm sektörlerdeki satışları dengeleyen bu iki bankanın Bankacılık Endeksi’ni de yukarı taşıdığı görüldü ve devamında doğal olarak Mali Endeks de yükseldi. İMKB içindeki büyük sektörler içinde artı kapatmayı başaran diğer iki önemli endeks de holding ve İletişimdi. Geri kalan hemen hemen bütün endekslerin günü kayıplarla tamamladıkları görüldü.

Dolar / TL’de 1.62’yi geçemeyen paritenin de 1.5750 seviyesine kadar geri çekildiğine şahit olundu. Sepette ise 1.86 seviyesinin altında işlmeler geçiyor. Sepet kur, yarım Euro + yarım Dolar’dan oluşuyor.

Bugün için global piyasalarda veri gündemi hayli hafif olacak. Saat 11:30 İngiltere’den perakende satışlar gelecek. Doğu ve Orta Avrupa için açıklanan ZEW gösterge endeksi ise saat 12:00’de açılanacak. 15:00’de ise Bernanke G-20 zirvesinde bir konuşma yapacak. İlginç bir gelişme olarak da İspanya’nın bankalara ilişkin getirebileceği yeni düzenlemelerle ilgili taslak da takip edilebilir.



İç piyasada Döviz cephesindeki rahatlamanın devam edip etmeyeceği izlenecek. İMKB 100’e gelen güçlü alışın kalıcılığı da yine yatırımcıların radarında olacak. İMKB 100 için kısa vadeli direnç olarak 66.200 ve 67.200 seviyeleri öne çıkarken ilk kısa vadeli destek 65.500 seviyesi ve ardından 63.800 olarak yatırımcılar tarafından takip ediliyor.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Müdür Yardımcısı