Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski bir Döviz yetkilisi olan Toyoo Gyohten, Yuan'ın IMF'nin döviz sepetine girebilmesi için daha 10-15 yıl çalışmasının gerektiğini söyledi.

Yuan'ın Dolar, Euro, Yen ve Sterlin'le birlikte IMF'nin SDR sepetinde olması için gerekli niteliklere sahip olmadığını belirten Gyohten, mevcut para birimlerin de sonsuza kadar SDR sepetini oluşturmasının beklenmediğini belirtti.

Gyohten, 1987'de G-5 ülkelerinin Dolar'ın değerlenmesinin önüne geçmek için Louvre sözleşmesini imzaladığı sırada Japonya'nın Dış İşlerden Sorumlu Maliye Bakanı Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Gyohten hâlen daha IMF'nin Tokyo Ofisi'nin başkanlığını yapıyor.

Gyohten, Çin'in sermaye işlemlerini serbestleştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bir ülkenin parasının uluslararası bir role sahip olması için, o paranın serbest dalgalanabiliyor olması gerektiğini savundu.

G-20 ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları bugün uluslararası para sistemini ve küresel dengesizlikleri görüşmek üzere Paris'te buluşuyor. 2 gün sürecek olan toplantılarda ticaret dengesizliklerinden enflasyona birçok konunun tartışılması bekleniyor.