Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu'da gerilimin tırmanması, enflasyonun yükselmesi ve doların değer kaybetmesinin alternatif yatırım aracı olarak altına talebi artırmasıyla metal, bu yılki en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor. Gümüş ise 30 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Külçe altının onsu, Singapur'da 1,383.47 dolar oldu ve bu hafta yüzde 2 kazançla 31 Aralık'ta sona eren haftadan beri en büyük yükselişi kaydetti. Nisan vadeli metal de ufak değişiklikle 1,384.80 dolar oldu.

"Altın cazibesini yitirmiyor"

Sydney merkezli MineLife Pty Ltd.'de analist olan Gavin Wendt, altının her zamanki gibi cazibesini koruduğunu belirterek, "Kuzey Afrika'daki siyasi belirsizlik ve artan gıda fiyatları ve ABD'nin borç batağında olması nedeniyle altını satmak için bir neden görünmüyor" dedi.

2010'da yüzde 30 ralli yapan ve Aralık'ta 1,431.25 dolar ile rekor kıran altın, bu sene yüzde 2.6 değer kaybetti. Bloomberg anketine katılan 15 trader, analist ve yatırımcıdan 11'i veya yüzde 73'ü metalin önümüzdeki hafta yükseleceğini söyledi.

Çin, Endonezya, Tayland ve Güney Kore ekonomilerini soğutmak için faiz oranlarını artırma yoluna gitti. Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına neden olay olaylar sonrasında Bahreyn'deki gösteriler, Libya ve Yemen'deki çatışmalar bölgeye dair endişeleri alevlendirdi.

ANZ Banking Group Ltd.'de üst düzey emtia stratejisti olan Mark Pervan, külçe altının Orta Doğu'daki istikrarsızlık ve zayıf ABD doları sayesinde destek bulduğunu belirtti. Altı para birimine karşı doların performansını izleyen dolar endeksi, bu hafta yüzde0.6 düşerek geçtiğimiz haftaki yükselişini sona erdirdi. Altın fiyatlArı genelde Amerikan para birİminin aksi yönünde hareket ediyor.