Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avea 332 milyon lira kar etti

Avea 332 milyon lira kar etti

Avea CEO'su Erkan Akdemir, 2010'da yüzde 508'lik artışla, 332 milyon lira faiz, amortisman, vergi öncesi kar (FAVÖK) elde ettiklerini bildirdi

Giriş: 18 Şubat 2011, Cuma 11:16
Güncelleme: 18 Şubat 2011, Cuma 11:16

BARCELONA/İSTANBUL (A.A) - 18.02.2011 - Aylin Kürkçü - Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, 2010 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 508'lik artışla, 332 milyon lira faiz, amortisman, vergi öncesi kar (FAVÖK) elde ettiklerini bildirdi.

Akdemir, GSMA Mobil Dünya Kongresi sırasında Avea'nın 2010 performansı ve 2011 beklentilerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılında vitesi çok büyüttüklerini ve yol almanın yanı sıra büyüyüp geliştiklerini belirtti.

Geçen yıl toplam abone sayılarının müşteri tabanına son çeyrekte 181 bin 206 ilave ile 11,6 milyona ulaştığını, toplam gelirlerin ise yüzde 6 büyüme ile 2 milyar 650 milyon liraya çıktığını söyleyen Akdemir, yılın son çeyreğinde negatif mevsimsellik ve artan rekabete rağmen 3. çeyreğe göre gelirlerini büyütmeyi başardıklarını vurguladı.

Mobil pazarda toplam gelirler içinde datanın hızlı bir itici güç oluşturduğuna dikkati çeken Akdemir, ''Avea olarak 3G data gelirinde bir önceki yıla göre yüzde 164 artış sağladık. Fakat belki de en önemli büyümeyi FAVÖK için yakaladık demem yanlış olmaz. 2010 yılını 332 milyon FAVÖK ile kapadık ve bu bir önceki yıla oranla yüzde 508 artış demek. FAVÖK marjımız da yüzde 14,1'lik bir oran oldu. Kullanıcı başı ortalama kullanım süremize (ARPU) baktığımızda, 2009'da 16,7 lira olan ARPU'muz, yüzde 11 büyüme ile 18,5 seviyesine geldi'' diye konuştu.

Numara taşımadaki son duruma da değinen Akdemir, 2011'in ilk 45 gününde 1 milyon 676 bin numara taşındığını, burada Avea'nın net müşteri kazanımının 120 bin olduğunu; uygulamanın başladığı 2008 yılından bu yana ise 1,4 milyona yakın abone kazandıklarını belirtti.

Akdemir, arabağlantı ücretlerindeki düşüşün etkileri konusunda ise bu düşüşle birlikte abonelerin her yöne uygun fiyatlı tarife seçimleri artarken, operatörlerin gelirlerinin yükseldiğini ifade etti. Arabağlantı ücretlerinin sıfırlanmasını talep ettiklerini dile getiren Akdemir, Avea tarifelerinin yüzde 80'inin her yöne tarifelerden oluştuğunu söyledi.

Geçen yıl hayata geçirilen yeni uygulamalar hakkında da bilgi veren Akdemir, Garanti Bankası işbirliği ile NFC teknolojisini BonusluAvea adı altında hayata geçirdiklerini, Nokia Siemens Networks ile birlikte LTE teknolojisi uygulamasını ticari baz istasyonları ve kullanıcı ekipmanlarını da kullanarak, Avea Ar-Ge Merkezinde gerçekleştirdiklerini ve laboratuvar ortamı dışında gerçekleştirdikleri LTE uygulamasıyla 150 megabit hıza ulaştıklarını anlattı.

7 bine yakın sağlık ocağını, merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak ''mobil tahlil'' projesine de değinen Akdemir, ''2011'de hedefimiz mobil tahlil projesinin fiili olarak hayata geçirilmesini sağlamak. Tabii bunun için bizim dışımızda da bazı gelişmelerin olması gerekiyor'' dedi.

Erkan Akdemir, 2011 yılında kapsama, mikro segmentasyon ve data gelir artışı ile müşterilerine sunacakları özel tarifelerle gelirlerini büyütecek hamleleri hayata geçireceklerini söyledi.

-''ABONE BAŞINA KONUŞMA DAKİKASI 270'E ÇIKTI''-

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Akdemir, 2008 yılı üçüncü çeyreğinde ortalama abone başına kullanım dakikası 170 iken, bu rakamın geçen yılın üçüncü çeyreğinde 270'e çıktığını, ilk üç çeyrekte sektör ortalamasının ise 225 dakika civarında olduğunu kaydetti.

Avea'nın 3G baz istasyonlarının sayısının 3 bine yaklaştığını, 3G abone sayılarının da 2 milyon olduğunu belirten Akdemir, 3G modem kullanıcısı içinde Avea'nın payının, ortalama pazar payının üzerinde olduğunu dile getirdi.

Data trafiğindeki hızlı artışa ilişkin bir soru üzerine Akdemir, ''Her ay, bir önceki aya göre yüzde 10 artan bir alandan bahsediyoruz. Bizim toplam trafiğimizin yüzde 80'i 3G üzerinden taşınır hale geldi. Yatırımların karşılığını alma noktasında önemli bir gösterge ama gelirler içinde payı oldukça düşük. Bu artış seviyesinin devamıyla birlikte gelir içinde ses dışı gelirlerin önemli bir noktaya gelmesini bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

-''2011'DE, 2010'DAN DAHA FAZLA YATIRIM...''-

Akdemir, şirketin son çeyrek karlılığının yüzde 14 civarında olduğunu, geçen yıl istikrarlı bir karlılık grafiği izlediklerini ve bu sene için de benzer seviyelerde bir karlılık oranı beklediklerini ifade ederek, Türkiye'nin halihazırda Avrupa'nın en ucuz konuşturan ülkelerinden biri olduğunu, operatörlerin karlılıklarının da Avrupa ortalamasının altında yer aldığını söyledi.

Yatırım planları konusunda ise Akdemir, 2011 yatırımlarının, geçen yıl gerçekleşen seviyenin üzerinde olmasını beklediklerini belirterek, ''2010 yılında baz istasyonu yatırımımız tarihi rekor seviyeye ulaştı. Şebekesini en hızlı büyüten operatör eminim ki Avea oldu. 2011'deki büyüme bunun üzerinde olacaktır. Hedefimiz bu'' diye konuştu.

-''FEMTOCELL, MOBİL DATA TRAFİĞİNİN YORGUNLUĞUNU AZALTACAK''-

Türkiye'de kişi başına düşen mobil telefon aboneliğinde farkın oldukça açıldığını, Avrupa penetrasyonda yüzde 130'ları görürken, Türkiye'de oranın yüzde 85'lerde kaldığını kaydeden Akdemir, sektörün önümüzdeki dönemde en çok bu oranın nasıl artırılacağına kafa yorması gerektiğini belirtti.

Akdemir, bir soru üzerine, Türk Telekom Grubu şirketlerinden Argela tarafından geliştirilen Femtocell'in, genişbantla mobil 3G'nin evliliğini getirdiğini belirterek, ''Kutunun arkasında TTNET'in internet servisi var ama çıktı olarak bir 3G servisi alıyorsunuz. Bu bizim için kapsama alanı iyileştirmesi yanında farklı müşteri deneyimi fırsatı sağlayacak. Kutunun sahibi ağırlıklı olarak TTNET olacak ama bu ileride bizim de böyle bir şeyi sunmamız için engel değil. Ciddi anlamda artan mobil data trafiği operatörleri yoruyor. Femtocell, o yorgunluğu azaltacak imkan sağlıyor. Hazırlıklarını birkaç ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

-FREKANSLARIN DAĞILIMI-

Önümüzdeki dönemde sektörde en önemli gündem maddesinin, frekansların adil olarak yeniden paylaştırılması ve LTE gibi teknolojilerde frekansların dağılımı meselesi olacağını söyleyen Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''LTE'de frekansların da ticari anlamda anlamlı olması gerekiyor. Mobil operatörlerin başarısını etkilediği kadar piyasanın adil gelişmesi ve büyümesi anlamında da frekans en önemli etken. 2G'deki frekans dağılımının da gözden geçirilmesi, 3G'de fırsat varsa farklı frekansların kullanıma açılması, 4G frekans planlamasının şu anda anons edilmesi bizim gibi uzun dönemli yatırım yapan operatörler için çok önemli.

GSM'in 900'deki kullanma bandı genişledi. Yeni tanımlanan bant içerisinde bir imkan var. O imkanın nasıl kullanılacağı merak konusu. BTK'nın bu konuda ve 3G konusunda çalışma yaptığını biliyoruz. Ancak analog frekansların nasıl kullanılacağı ve kime tahsis edileceği konusu da bizim için çok önemli. 2014-2015 gibi tamamen sayısal yayıncılığa geçme durumunda, bizim için çok değerli bir frekans alanının, 700-800 bandının, boşaltılması anlamına geliyor. Avrupa'da, ABD'de bu bant şu anda eğer boşsa, 4G için rezerve ediliyor. Önümüzdeki dönemde belki operatörler benim gibi cesurca seslendiremeyebilir ama en çok konuşulacak konulardan bir tanesi, operatörlerin gündem maddesi ve regülatörleri en çok uğraştıracak konulardan bir tanesi de frekanslar olacak.

Çünkü bizim ekmeğimiz bu. Nasıl bir çiftçinin elindeki en önemli değeri topraksa, toprağı olmayan çiftçi bir şey ifade etmiyorsa, bizim için de frekanstır önemli olan. Frekans ne kadar düşük olursa, bizim için çok daha değerlidir.''

Düzenlemeler konusunda ise, Akdemir, tüm operatörleri aynı regülasyon havuzuna sokmanın yanlış olduğunu, düzenleme olmaması gereken bazı alanlarda özellikle Avea'nın daha serbest olması gerektiğini söyledi.