Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, resmi internet sitesi yoluyla yaptığı açıklamada, yerli bankalar için zorunlu karşılık faizini 50 baz puan yükselttiğini duyurdu. Çin böylelikle, enflasyonu durdurmak ve emlak fiyatlarındaki artışı engellemek için bu yıl ikinci kez faiz artırımına gitti.

Çin Merkez Bankası'nın internet sitesi yoluyla yaptığı tek cümlelik açıklamada, zorunlu karşılıklar faizini 50 baz puan artırdığını duyurdu. Çin bundan önceki faiz artırımını 10 gün önce yapmıştı. Bu artışlar sonrası zorunlu karşılıklar faizi % 19.5'e çıkmış oldu.

Tahıl üretimini tehdit eden kuraklık ve Ocak ayında kredilerde görülen sıçrama, para arzının iki yılda yüzde 48 artış göstermesi ile birlikte, dünyanın en hızlı büyüyen önemli ekonomisi üzerinde fiyat baskılarının artmasına yardımcı oldu. Çin'de enflasyon Ocak ayında yüzde 4.9'a yükselmiş ve hükümetin dört ay için belirlediği 2011 hedefini aşmıştı.

Barclays Capital'in Hong Kong ofisinden ekonomist Chang Jian, "Likiditeyi sıkılaştırmak ve enflasyon bekleyişlerini çıpalamak için zorlayıcı hükümet adımı gerek" dedi.