Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Çin'in enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların, ekonomik verilerden ve şirket karlarından gelen iyimserliği gölgelemesi sonrası dalgalı seyrediyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, üçüncü hafta üst üste yükseliş göstermeye hazırlanıyor. Çin Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada, bankalar için zorunlu karşılık faizini 50 baz puan artırdığını duyurdu. Çin bu oranı 10 gün önce de artırmıştı.

SunPower Corp. ve Brocade Communications Systems Inc., kar tahminlerinin analistlerin tahminlerini aşması sonrası yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı. Intuit Inc., yıllık görünümünü yükseltmesi sonucu yüzde 2 prim yaptı. Alcoa Inc., Avrupalı metal üreticisi şirketlerin düşmesi ile birlikte yüzde 0.7 değer kaybetti.

Mart vadeli S&P 500 kontratı, New York saati ile 07:32'de yüzde 0.1 yükselerek 1,337.9 puana çıktı. Dow Jones endeks vadelisi 2 puan ya da yüzde 0.1 yükselerek 12,291 puana çıkarken, Nasdaq-100 kontratı çok az değişiklik göstererek 2,394 puana geldi. ABD hisseleri dün yükselmiş ve bu yükseliş sonucu S&P 500 Endeksi 32 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

S&P 500 Endeksi, ABD hükümetinin aldığı teşvik tedbirleri, iyileşen şirket karları ve şirket satınalma ve birleşme haberlerinin hisse senetlerine yönelik güveni artırmasından dolayı, Mart 2009'da gördüğü son 12 yılın en düşük seviyesinden yüzde 98 yükseliş gösterdi. 10 Ocak'tan bu yana kar açıklayan S&P 500 Endeksi'ndeki 391 şirketin yüzde 72'si tahminlerden daha iyi kar açıkladı. Bu oran Avrupa'da yüzde 56 seviyesinde.

CMC Markets'in Hamburg ofisinden Stratejist Stefan Risse, "Enflasyon gerçekten de gelişen ekonomilerden gelişmiş ekonomilere geçiyor. Çin'deki ürünler daha pahalı hale gelecek ve ülke para birimini güçlendirecek" dedi.