Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BRÜKSEL (A.A) - 18.02.2011 - Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Portekiz'in yardım talep etmesi durumunda Almanya'nın buna hazır olduğunu söyledi.

Fransız gazetesi La Tribune'de yer alan habere göre, Schauble Portekiz'in durumunun şu anda acil olmadığına dikkat çekerek, ülkenin gerek duyması halinde Almanya'nın yardıma hazır olduğunu belirtti.

Schauble Japon ekonomi gazetesi Nikkei'ye yaptığı açıklamada, emeklilik sistemi gibi yapısal reformlar nedeniyle ağır borç yükü altında bulunan Avro Bölgesi'ne üye ülkelere ek yardım sağlanabileceğini de vurguladı.

Avro Bölgesi'nden üst düzey bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Portekiz Hükümetinin, Bölge ülkelerinin, Yunanistan ve İrlanda'yı takip ederek Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir kurtarma yardımı istemesi yönündeki baskılarıyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Yetkili, Avro Bölgesi'ne üye ülkelerde geçtiğimiz aylarda Portekiz'in borçlarını çevirebilmek için kurtarma yardımı istemek zorunda kalacağı yönünde güçlü bir inanış olduğunu hatırlatarak, bu inancın değişmediğini ve Almanya gibi ülkelerin Portekiz'e yardım talep etmesi yönünde baskılarının devam ettiğini vurguladı.

AB ülkelerinin Portekiz hükümetinin Nisan ayına kadar yardım istemek zorunda kalacağına inandığını belirten yetkili, yüksek faiz oranları nedeniyle Portekiz'in finans piyasalarından borçlanamayacak hale gelmesinden endişelenildiğini vurguladı.

Portekiz ise yardım talep etme çağrılarına karşı çıkıyor.