Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin korku bir kez daha canlandı. Guardian gazetesinin haberine göre, bir ya da birkaç Avrupa bankası, AMB'nin acil durumlar için ayırdığı nakit fonlarından 16 milyar Euro çekti.

Bir gecede bu seviyede bir borçlanmanın yapılmış olması, Euro Bölgesi bankalarının sanılandan daha kötü bir durumda olduğu yönündeki spekülasyonları da artırdı. AMB'nin bu fonu, açık piyasa işlemlerinden yararlanılamadığı zamanlarda, acil durumlar için kullanılmak üzere hizmet veriyor.

Avrupa'da en son Haziran 2009'da 10 milyar Euro'nun üzerinde bir gecelik borçlanma kaydedilmiş ve tek gecede 28.7 milyar Euro çekilmişti. Bu yıl ise gecelik borçlanmalar yalnızca bir kez 1 milyar Euro seviyesinin üzerine çıktı.

Bölge ekonomilerinin sağlığından ve borç krizinin kötüye gitmesinden endişe duyan yatırımcılar, Avrupa'da tahmin edilenden çok daha fazla bankanın kurtarılmaya ihtiyacı olabileceğini düşünmeye başladı.

İspanya ve Portekiz bankalarının birçoğu borç kriziyle karşı karşıya kalırken, bu bankaların ülke ekonomilerini yavaşlatıp, krize sürüklediğine inanılıyor. Öte yandan Fransa ve Almanya'da da bazı bankalar hâlen daha finansal kriz sonrasında toparlanmakta güçlük çekiyor.

Avrupa Merkez Bankası, gecelik borçlanmanın bir anda yükselmesi konusunda henüz ayrıntılı bir açıklamada bulunmadı. Ancak traderlar bunun için iki senaryo ortaya koyuyor. Birincisi, bazı bankaların geçtiğimiz hafta ihtiyaç olan miktarı yanlış hesaplaması sonucunda açık piyasa hizmetlerinden yeterince yararlanamamış olmasıyken; ikinci senaryo çok daha karamsar bir kaynak problemine dikkat çekiyor.