Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Bernanke, 2007-2009'daki finansal krizin sorumluluğunu yabancı yatırımlara yükledi. Yabancı yatırımcıların güvenlik varlık arayışıyla ABD varlıklarına yönelmiş olduğunu belirten Bernanke, bunun sonucunda birçok bankanın da riskli mortgagelarının notunu değiştirerek AAA olarak değiştirdiğini söyledi.

“Birçok yatırımcının güvenli varlıklara yatırım yapmak istemesi, Amerikalı finans yetkililerinde yeni 'güvenli' varlıklar 'yaratma'ya eğilimi oluşturduğunu” iddia eden Bernanke, riskli varlıkların bu şekilde “güvenli” olarak sınıflandırılmaya başlanmış olduğunu kaydetti.

Fed ekonomistlerinin hazırladığı raporu sunan Ben Bernanke, balonun oluşmasında bu eğilimin gözden kaçıralamayacağına dikkat çekti.

Daha önce de 2000'li yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki mevduat bolluğunun, bu ülkelerden ABD'ye sermaye akışına sebep olduğunu savunmuş olan Bernanke, bu akışın ABD'deki faizlerin düşmesiyle sonuçlandığını söylemişti. Fed Başkanı, yeni raporunda da bunu bir adım daha ileri götürdü ve ABD'li regulatörlerin yeni güvenli varlıklar çıkarma konusunda başarısız olduklarını söyledi.

Bernanke, konuşmasında Asya ülkelerindeki finansal krizlerin sebeplerini hatırlatarak, son yaşanan finansal krizin, o ülkelerin sıcak parayla savaşı konusundaki şimdiki tutumlarını artık daha iyi anlayabildiğini vurguladı.