Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Libya'da yaşayan ve çalışan Türkler'den geri dönmek isteyenlerin tahliye edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca koordinasyon çalışmaları yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, THY Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Libya'da bulunan Türkler'den 475'inin yurda getirilmesi için THY'ye ait iki uçak tahliye için hazırlandı.

İki uçak gerekli izinlerin çıkması halinde Libya'ya havalanacak. 281 yolcu kapasiteli Airbus A330 tipi TC-JNF kuyruk tescilli "Çanakkale" isimli uçakla, Airbus A 321 tipi "Adıyaman" isimli uçak uçuşa hazır bir şekilde Atatürk Havalimanı'nda bekletiliyor. Libya'da havalimanında bekleyen Türkler için 600 kişilik kumanya ile diplomatik misyonlarımızda görevli personelin acil gıda ihtiyacını karşılamak üzere Kızılay tarafından hazırlanan toplam 1.5 ton gıda malzemesi de özel tahliye uçakları ile Bingazi'ye gönderilecek.

"ŞANTİYEYİ YAĞMALADILAR"

Bugün tarifeli uçaklarla da çoğunluğu şantiyelerde çalışan 195 kişi yurda döndü. Türk inşaat şirketlerinin şantiyelerinde başlayan yağmaların ardından, çalışan işçiler, kafileler halinde Türkiye'ye gelmeye başladı. THY'nin TK650 sefer sayılı tarifeli seferiyle saat 20.00'de Bingazi' den İstanbul'a gelen Türkler yaşadıkları korku dolu günleri Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere anlattı.

Göstericilerin kendi şantiyelerini de yağmaladığını belirten Yaman Atatuş, "Bizim şantiyemiz Bingazi'nin 300 kilometre doğusunda bulunan Derna şehrinde. Bulunduğumuz yerde 4 Türk firması var. Burada çok sayıda Türk çalışıyor. Bütün şantiyeleri yakıp yıktılar. Bizim şantiyemize de geldiler. Önce bir talan oldu. Ellerine ne geçirdilerse aldılar. Bizim üzerimize de saldırdılar ancak biz karşılık vermeyince herhangi bir yaralanan olmadı. Bir arbede yaşanmadı. Daha sonra da her yeri ateşe verdiler. Bulunduğumuz şehirde kendi imkanlarımızla tuttuğumuz bir villa vardı, oraya sığındık. Orada yaşayan Türkler çok zor şartlar altında bulunuyor. Bir Türk firmasının 450 çalışanı aileleri ile birlikte dışarıda kalıyorlar. Kalacak yerleri yok. Bizim çalıştığımız şirkete ait bütün tesisler yakıldı. Bizim orada üç şantiyemiz var. Hiç bir iş makinemiz kalmadı. Baraj inşaatımızı olduğu gibi yakıldı" dedi.

"ŞİMDİLİK GERİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ"

Tanıdıkları bazı Libyalılar'ın koruması altında arka yollardan havalimanına ulaştıklarını belirten Atatus, "Bingazi Havalimanı şu anda çok korkunç durumda. Türkler başta olmak üzere bütün yabancılar kaçmak için havalimanında bekliyor. Havalimanında bekleyen arkadaşlarımız var. Can güvenliği olmayan yerde çalışmak doğru değil şimdilik geri dönmeyi düşünmüyoruz" diye konuştu.

"BÜYÜK BİR KARGAŞA VAR"

Bir arkadaşını ziyaret için üç gün önce Bingazi'ye giden ve AHT'ye konuşan Avukat Bülent Turan ise havalimanında büyük bir kargaşa olduğunu, herkesin Türkiye'ye dönmek istediğini söyledi.

TUran, "Türkiye'ye dönmek isteyenlerin uçak talebi var. Konsolosluk yetkilileri havalimanlarında vatandaşlarla ilgileniyor" dedi. Tahliye uçaklarının da inmesiyle toplam 670 kişi yurda getirilmiş olacak. Talepler doğrultusunda yine bu ülkeye uçak gönderilecek. (AHT)