Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası üyelerinden Lorenzo bini Smaghi'nin faiz artırımlarına ilişkin sözlerinin ardından Euro bir miktar kendine gelmişti. Ancak yeniden alevlenen borç krizi ve bankacılık sektörüne dair endişeler, ortak para birimine uzun vadeli alımlar gelmesini engelliyor.

Portekiz'de 5 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 7'yi aştı. Bu da Portekiz'in kurtarılması konusunun tekrar gündeme gelmesine sebep oluyor. Euro Bölgesi hükümetlerinden bazılarının, Portekiz'e kurtarma paketine başvurması için baskı yapmaya başladığı konuşuluyor.

Aynı zamanda Avrupa'da bir ya da birkaç banka, geçtiğimiz hafta AMB'nin acil durumlar için ayırdığı "gecelik borçlanma fonu"ndan rekor seviyede çekim yaptı.

Bir gecede 16 milyar Euro'ya ulaşan borçlanma, Euro üzerindeki baskı ve endişeleri de derinleştirdi.

Öte yandan Ortadoğu'daki gergin ortam da Euro'daki kayıpları tetikliyor. Güvenli varlık arayışına giren yatırımcılar, birçok ülkede yayılan eylemlerin sonucunda İsviçre Frangı gibi sığınılacak liman olarak görülen yatırım araçlarına yöneldi.

Lorenzo Bini Smaghi, Cuma günü yaptığı konuşmada, enflasyonist baskıların beraberinde faiz artırımlarının getireceğini ve bunun gerekli olduğunu söylemişti.