Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Smirnoff Votkaların da sahibi olan Diageo Plc.'nin Mey İçki'yi alımı kesinleşti. Bugün yapılan açıklamayla, Mey İçki'nin 3.3 milyar TL'ye satın alınmasına karar verildi.

Yapılan açıklamaya göre, Mey İçki'nin alımı mevcut kaynaklar ve borçlanmayla fonlanacak. Alım işlemlerinin ise 2011'in ikinci yarısında tamamlanacağı düşünülüyor.

"Mey İçki'nin satın alınması yerel alanda güçlü markaları portföyümüze katacak" diyen Diageo'nun Avrupa Başkanı Morgan, Mey İçki'nin alımıyla Türkiye'den ihracat imkanını artırdığını söyledi.

Mey İçki adına konuşan şirketin CEO'su Galip Yorgancıoğlu da, Diageo'nun Mey'i satın almasının, şirketin ulaştığı başarının onaylanması olduğunu ifade etti.

Yorgancıoğlu: Yönetim kurulunda bir değişiklik olmayacak

Bloomberg HT'ye canlı yayında konuşan Mey İçki CEO'su Yorgancıoğlu, çeşitli çıkış alternatifleri üzerinde bir süredir durulduğunu söyledi. Bunun halka arz ya da satış şeklinde olabilecek olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, "Diageo ile bu niyetlerle yaptığımız görüşmelerden bir sonuç elde edebildik" dedi.

Galip Yorgancıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Diageo bakımından bakarsak, gelişmekte olan ve geleceği çok güçlü olan bir ülkede iyi bir pazarı devralacaklar."

Satışla birlikte Mey İçki'nin halka arz süreci de durdu.

Mey İçki'nin satışında JP Morgan ve Goldman Sachs, TPG ve Actera Group'a danışmanlık yaptı. Şirketin mevcut yönetiminde ise bir değişiklik olmayacak.

Dün Wall Street Journal gazetesi,Diageo Plc.'nin Mey İçki Sanayi&Ticaret A.Ş.'yi 2.5 milyar doları bulan bir rakamla satın alacağını yazmış; alıma ilişkin kamuoyu bilgilendirmesinin ise bugün yapılacağına yer verilmişti.

Mey İçki'nin hâlen daha sahibi olan TPG Capital, geçtiğimiz günlerde Mey İçki'nin yüzde 25 oranında halka arz edileceğini söylemişti. Teksas'lı şirket, Mey İçki'nin yüzde 90'ını 2006'da 810 milyon dolara almıştı. Satış, içecek satış kurulunun danışmanlığında gerçekleşmiş, Türk hükümetine de satışta 292 milyon dolar ödenmişti.

TPG, Diageo Plc. ile bahsedilen satış hakkında ise henüz bir açıklamada bulunmadı.

Mey İçki, Türkiye'deki rakı pazarında yüzde 70; vodkada ise yüzde 65'lik paya sahip. Mey İçki'nin CEO'su Galip Yorgancıoğlu 27 Eylül'de, şirketin 2010'daki satışlarının 950 milyon dolara ulaşmış olmasını beklediklerini söylemişti.

Johnnie Walker Scotch viskisi ve Smirnoff votkanın sahibi Diageo'nun kârları ise yılın ilk yarısında beklentinin altında gerçekleşti. Şirketin CFO'su Deirdre Mahlan, Diageo'nun büyümenin en hızlı olduğu pazarlarla ilgilendiğini belirtti.

Diageo aynı zamanda Çin'li alkollü içecek üreticisi Sichuan Chengdu Quanxing Group'la da ilgileniyor.