Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Çin'in zorunlu karşılıkları artırmasının ardından bakır talebinin düşeceğine yönelik spekülasyonun bakırın değer kaybetmesine yol açmasıyla, yüzde 1.7 düştü. Çin'in en büyük ikinci bankası China Construction Bank Corp. yüzde 0.9 değer kaybederken, ülkenin en büyük offshore petrol üreticisi Cnooc Ltd., Ortadoğu'da gerilimin tırmanmasıyla yeniden yükselişe geçen petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 1.7 oranında artış kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 139.65 puana geriledi. Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası ve ABD'den gelen güçlü verilerin ardından endeks, geçtiğimiz hafta yüzde 3 değerlenerek, 3 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Mübarek'in istifasıyla rahatlayan piyasalar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gerilimin yeniden nüksetmesiyle yeniden düşüşe geçti.

Sidney'deki AMP Capital Investors Ltd.'in yatırım yöneticilerindne Shane Oliver, olayların küresel bağlamda büyük krizlere neden olmadan düzelmesini beklediğini, ancak yatırımcıların tedirginliğin bir süre daha sürmesini beklediğini ifade etti.