Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu'daki tansiyonun yükselmesi ve yükselen enflasyonun değerli metallere olan talebi artırmasıyla gümüş, altın karşısında 13 yılın en yüksek seviyesinden işlem gördü.

Bugün Singapur'da bir ons altın, 42.26 ons gümüş satın aldı. Geçtiğimiz yıl altın yüzde 25 değerlenirken, gümüş fiyatları ise ikiye katladı. Yatırımcılar, Orta Doğu'daki çatışmalar ve enflasyonun  yükselmesi karşısında varlık koruma amaçlı olarak değerli metaller satın almayı tercih etmişti.

Libya'da güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı göstericilere karşı güç kullanması ABD ve Avrupa tarafından kınanmıştı. Çin Merkez Bankası, geçtiğimiz Cuma günü zorunlu karşılık oranlarını yeniden artırma kararı almıştı.

Singapur merkezli Phillip Futures Pte.'de analist olan Ong Yi Ling, "Arap dünyasında artan gerilim altın fiyatlarını destekliyor. Külçe gümüşün kazançları yatırımcıların gümüşe olan talebini artırdı. Ekonomi büyüdükçe sanayi alanında kullanılan gümüş, altını geride bırakabilir" diye konuştu.

Spot gümüşün onsu, yüzde 1.4 kazançla 33.1025 dolar olarak Mart 1980'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve Singapur'da 33.0025 dolardan işlem gördü. Bloomberg'in verilerine göre, spot gümüş, 1980 yılının Ocak ayında 49.45 dolar olarak rekor kırmıştı. Altın, bugün yüzde 0.4 kazançla 1,395.10 dolar/ons oldu.