Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Samurai tahvil piyasasındaki ralli, göreceli faizlerin son dokuz ayın en hızlı artışını gösterdiği Türkiye, Hindistan ve diğer gelişen ülke piyasalarını kendine çekiyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yatırımcıların Japon borçlanma kağıdı almak yerine, Macaristan'ın 2013 vadeli % 1.67 faizli Samurai tahvilini almak için talep ettikleri ekstra faiz, 18 Şubat'ta biten bir aylık sürede, 69 baz puan düşerek 473 baz puana indi. Panama'nın 2021 vadeli % 1.81 daizli tahvilleri için ise prim 12 baz puan düşerek 45 baz puana geriledi. JPMorgan Chase & Co. endeks verilerine göre, gelişen piyasalar faizleri ile ABD hazine kağıdı faizleri arasındaki fark, aynı dönemde, 27 baz puan genişleyerek 262 baz puana çıktı. Bu artış, Mayıs ayından bu yana en hızlı artışı işaret ediyor.

Nomura Securities Co.'ya göre, küresel piyasalarda dalgalanma yaratan Ortadoğu'daki siyasi kargaşa, Samurai tahvilleri üzerindeki faiz primin Mart 2009'daki rekor seviye olan 503 baz puandan 81 baz puana indiği Japonya'daki yatırımcıları fazla rahatsız etmiyor. Nomura verilerinin işaret ettiği üzere, Samurai tahvil faiz primi, iç piyasa şirket tahvil spreadlerinin 55 baz puan üzerinde. Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklardan alınan habere göre, bu durum, Türkiye ve Export-Import Bank of Indıa'nın Japonya'daki tahvil yatırımcıları ile görüşmelere başlamasına neden oldu.

Nomura'nın baş stratejisti Toshihiro Uomoto, "Bu, herkes için kazan-kazan durumu. Dolar ve euro ile fonlanmak gelişen piyasa borçlanıcıları için pahalı olurken, yerel tahviller üzerindeki spreadlerin düşük olması, Japon yatırımcıların bu spreadlerin gitmekte olduğu yönde hareket etmekten memnun oldukları anlamına geliyor" dedi.