Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Endeksi'nin verilerine göre, Yen, içerisinde gelişmiş ülkelere ait 10 para biriminin yer aldığı sepet karşısında Ağustos'taki zirvesinden yüzde 8.1 değer kaybetti. Yen'deki zayıflama, 2010'da ekonomide kaydedilen ilerlemenin ve yatırımcıların da risk iştahının açıldığının bir işareti olarak görülüyor.

Japon Yenindeki değer kaybı, hazine tahvilleri ile Japon hükümetine ait tahvil ve carry trade'in yeniden uyanmasıyla destekleniyor.

Geçtiğimiz ay kamuoyundan aldığı destek yüzde 17.8'e gerilemiş olan Başbakan Kan, böylece Yen'in zayıflamasını isteyen Toyota Motor gibi ihracatçı şirketlerin desteğini de alabilir.

Yatırımcıların denizaşırı ülkelerde getirisi yüksek varlık arayışında olduğunu, Japonya'da faizlerin ise oldukça düşük seyrettiğini hatırlatan Daiwa SB Investments Ltd.'in yöneticilerinden Kei Katayama, "gelişmekte olan ülkeler hızlanmaya devam ediyor. Bu trend de kolay değişmeyecektir" dedi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Yen'in 2. çeyreğin sonuna kadar Dolar karşısında 86 seviyesine, yıl sonuna kadar ise 90 seviyesine kadar geri çekileceğini öngördü.

Yen, bu ay Dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybetti.