Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün vadeli piyasalarda 87.63 dolar seviyesine kadar yükselen ham petrol fiyatları, Arap yarımadasındaki gelişmelere odaklı seyrine devam ediyor. Kısa vadede hareketlerin yayılması durumunda, büyük rezervlere sahip bölgeden petrol sevkiyatının sekteye uğrayabileceği tahminiyle yatırımcılar alıma geçtiler. Bilindiği gibi üretimin dağıtılarak istenilen noktalara varamaması arzın kısılacağı anlamına geliyor. Az bulunan ürünlerin de fiyatının yükseleceği gerçeğinden hareketle oyuncular bahislerini yukarı yönlü yapıyorlar.

Orta Doğu, dünya petrol rezervlerinin yaklaşık olarak % 56.60’ını barındırıyor. Aşağıdaki grafikte bölgenin kanıtlanmış petrol yataklarınının seyrini yıllar bazında görmek mümkün.

Özellikle yayılma hızı olarak hayli şiddetli olan Yasemin Devrimi’nin ulaşabileceği nokta merak konusu. Arabistan’da birçok ülkeye yayılan ve son olarak da Kaddafi’nin tahtını sallayan hareketler sonrasında fiyatlar da tepki veriyor. Risk algılamasındaki negatif eğilim petrol fiyatları ile ters yönde hareket ediyor. Bunu özellikle vadeli işlemlerin farklı vadelerinde görmek mümkün. Vade uzadıkça fiyatların da artmaya başladığı görülüyor. Kısa vadeli yaşanan gerginlikler fiyatların da kısa vadeli olarak hızla yükseldiğine işaret ediyor. Aşağıdaki grafikte petrol piyasasının Cuma ABD fiyatları ile kapanış eğrisi mevcut.


 
Yarın 90 ülkenin yetkilileri petrol fiyatlarındaki oynaklığı tartışmak için Riyad’da toplanacaklar. Bir yanda devam eden protestolar, diğer yanda da yönetimlerin isyanları bastırma çabaları ve uygulayacakları şiddetin derecesi radarda olacak.