Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketini yanıtlayan ekonomistler, ABD'de yeni ve ikinci el konut satışlarının Ocak ayında yıllık bazda toplam yüzde 2 düşeceğini ve 5.5 milyona gerileceğini öngördü. Ankete göre tüketim mallarının siparişlerinde yüzde 3 oranında bir ilerleme görülecek.

ABD'de işsizliğin hâlen daha yüzde 9'larda seyretmesi, hacizlerin artabileceğine işaret ederek, konut fiyatlarına zarar veriyor. Birçok inşaatçı ve ev sahibi vaktinden önce bir adım atmak konusunda tereddüt ediyor.

Konut piyasalarındaki yavaşlığa rağmen ülkede ihracatlarda artış görülüyor. Şirketlerin kazançlarındaki ve ihracattaki bu artış, imalat siparişlerini yukarı çekiyor.

IHS Global Insight Inc.'in başekonomisti Nigel Gault, konut piyasasının durgun seyrettiğini, imalatın ise hızla büyüdüğünü söyleyerek, konut fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ikinci el konut satışlarının yıllık bazda yüzde 1.5 düşüşle 5.2 milyona gerilemiş olduğunu tahmin etti. Yeni konut taleplerinde ise yüzde 8.8 düşüş bekleniyor.