Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PARİS (A.A) - 21.02.2011 - Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, petrol ve emtia fiyatlarındaki artışların ücretler ve diğer fiyatlar üzerinde yaratacağı etkilerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Trichet Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, AMB'nin Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağını yineleyerek, ''Petrol ve emtia fiyatlarındaki artış için yapabileceğimiz bir şey yok, ancak ikinci tur etkilerden kaçınmalıyız. Yüksek gıda ve petrol fiyatları nedeniyle enflasyon konusunda kısa vadede yukarı yönlü riskler var'' dedi.

Jean-Claude Trichet ayrıca, ücretlerin artırılmasını ''Avrupa'da yapılacak son saçmalık'' olarak değerlendirerek, işsizliğin azaltılmasına zarar vereceğini vurguladı. Trichet, ''Avro Bölgesi'nde başarı ya da görece başarısızlığa baktığımızda, bir çok ülkenin en büyük hedefi olan işsizliğin azaltılmasında ücretleri kontrol altına alanların büyük başarılar elde ettiği açık'' diye konuştu.

Avro Bölgesi kurulduğundan bu yana Almanya'da kamuda çalışanların ücretleri yüzde 17 oranında artarken, bu artış Fransa'da ve Avro Bölgesi'ne üye diğer ülkelerde ortalama yüzde 35 oldu.